Novela zákona o zaměstnanosti: Přehled nejdůležitějších změn v roce 2015

zakonOd 1. ledna 2015 začala platit novela zákona o zaměstnanosti. Novinky se dotknou hlavně zaměstnavatelů. Čekají je nové povinnosti, pokuty za jejich neplnění, ale i nové možnosti v zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Nejdůležitější změny, které novela přináší, najdete shrnuty v dnešním článku.

Zdravotně znevýhodněné osoby

Kromě již existujících kategorií pro invalidy přibyla další skupina lidí, kterým je uznáno zdravotní postižení. Za zdravotně znevýhodněnou osobu je považován každý, kdo sice může vykonávat soustavné zaměstnání, ale jeho schopnosti jsou značně omezeny z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu. Tím je myšlen takový zdravotní stav, který má podle poznatků lékařské vědy trvat déle než jeden rok a podstatně omezuje tělesné, smyslové nebo duševní schopnosti, a tím i schopnost pracovního uplatnění. Zaměstnavatel může nově žádat o příspěvek na zaměstnávání takového pracovníka.

Agentury práce

Od ledna 2015 mohou pracovní agentury opět přidělovat zdravotně postižené zaměstnance k výkonu práce pro jiného zaměstnavatele. V podstatě se tím pouze ruší kontroverzní zákaz agenturního zaměstnávání zdravotně postižených platný od roku 2012, který agenturám zaměstnávání těchto osob znemožnil. Zdravotně postižení spoluobčané tak znovu získají další možnost při hledání uplatnění na trhu práce.

Pracovní smlouvy

Povinnost uchovávat a při kontrole předložit kopii pracovní smlouvy má pouze zaměstnavatel. Zaměstnanec musí prokázat svou totožnost platným dokladem. Zaměstnavatelé jsou nově této povinnosti zproštěni v případech zaměstnanců řádně přihlášených na správě sociálního zabezpečení. U těch si může případná kontrola existenci pracovního vztahu zjistit přímo u patřičného úřadu.

Nové pokuty

Nelegální práce může přijít zaměstnavatele pořád dost draho. Horní hranice pokuty zůstala na 10 milionech korun. Výše spodní hranice 250.000 Kč se už vloni nezdála v pořádku Ústavnímu soudu, takže v novele zákona byla snížena na 50.000 Kč. Nové pokuty do výše až 100.000 kč se dočká každý, kdo nemá v pořádku evidenci o plnění svých povinností při odebírání výrobků a služeb od firem zaměstnávajících zdravotně postižené. Pokuta až půl milionu korun hrozí nově všem zaměstnavatelům, kteří nemají v místě pracoviště kopii dokladu prokazujícího existenci pracovněprávního vztahu.

Další změny již brzy

Návrh dalších změn dostali naši poslanci v září loňského roku, ale až do konce loňského roku měli zřejmě na práci důležitější věci, a tak návrh zákona zatím nestihl projít ani prvním čtením. Změny, kterých se ale s nejvyšší pravděpodobností stejně brzy dočkáme, se týkají zejména pravidel pro poskytování podpory v nezaměstnanosti pro členy obchodních společností a družstev. Nově by na podporu neměli mít nárok, stejně jako každý, kdo si při evidenci přivydělává. Dočasná pracovní neschopnost nebo nařízená karanténa budou podle tohoto návrhu započítávány jako náhradní doba zaměstnání.

Sháníte nové zaměstnance? Podejte si inzerát do naší rubriky Volná místa nebo si prohlédněte inzerci uchazečů o práci v rubrice Práci hledají.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *