Za nemoci z povolání zodpovídá zaměstnavatel. Víte, na co máte nárok?

A young caring doctorNěkdy ani sebedůslednější dodržování bezpečnostních předpisů nedokáže zabránit tomu, aby nepříznivé vlivy na pracovišti nezpůsobily zaměstnanci úraz nebo dokonce dlouhodobé zdravotní potíže. Ne každá nemoc, kterou sami spojujete s výkonem své profese, ale může být uznána jako nemoc z povolání. Aby to bylo možné, musí být splněno hned několik podmínek. Teprve po jejich splnění budete mít právo žádat po zaměstnavateli peníze, na které máte ze zákona nárok.

Kdy jde o nemoc z povolání

Za nemoci z povolání jsou považována pouze onemocnění uvedená v seznamu stanoveném nařízením vlády. Navíc musí vzniknout v souvislosti s výkonem povolání, tedy za určitých podmínek. V příloze k tomuto nařízení najdete přesný popis jednotlivých nemocí i podmínek, za kterých musí vzniknout. Je jich skoro devadesát a zájemci si je všechny mohou prostudovat na této stránce.

Vaše zdravotní problémy nemůže oficiálně uznat jako nemoc z povolání každý lékař. Aby měla lékařská zpráva o vaší nemoci reálnou váhu, musí se jednat o zdravotnické pracoviště, kterému bylo uděleno povolení Ministerstva zdravotnictví. Pokud tedy potřebujete platné dobrozdání o své nemoci z povolání, musíte se obrátit na některé z nich. Seznam poskytovatelů s povolením uznávat nemoci z povolání najdete na této stránce MZČR.

Na co máte nárok

V průběhu nemoci vám zaměstnavatel musí doplácet rozdíl mezi nemocenskou a průměrem mzdy, kterou u něj pobíráte. Peníze dostanete i za první tři dny nemoci. Mimo doplatku do výše vaší mzdy můžete žádat proplacení nákladů na léčbu, které nezaplatí vaše pojišťovna a odškodnění za bolest. Jak se počítají náhrady za bolest si můžete přečíst v našem starším článku.

Po uzdravení se samozřejmě můžete vrátit ke své práci. To ale bohužel není vždycky možné. Může se stát, že vám to zdravotní komplikace způsobené nemocí z povolání nedovolují. V takovém případě má zaměstnavatel povinnost vás přeřadit k výkonu jiné práce. V případě, že pro vás nemá vhodné místo, může s vámi rozvázat pracovní poměr. Když dostanete výpověď kvůli zdravotnímu stavu způsobenému nemocí z povolání, máte ze zákona nárok na dvanáctiměsíční odstupné. Zaměstnavatel má také povinnost dorovnávat váš budoucí příjem na průměrnou mzdu, kterou jste u něj pobírali na původní pozici. To platí jak pro přeřazení k výkonu jiné práce, tak i v případě, že si najdete novou, hůře placenou práci u někoho jiného. Na doplatek máte nárok, i když vám přiznají invalidní důchod.

Dá se tedy říct, že je za váš stav zaměstnavatel zodpovědný až do dovršení důchodového věku (přiznání starobního důchodu). Doplácet nebude pouze v případě, pokud si najdete stejně nebo lépe placenou práci. Pokud jste se dostali do této nepříjemné životní situace a hledáte novou práci odpovídající vašemu zdravotnímu stavu, můžete s výběrem začít v naší rubrice volná místa.


Komentáře 11

  • Marcela

    říká:

    Dobrý den, byla mi uznána nemoc z povolání. Nyní jsem na ÚP. Byla mi přiznaná podpora v minimální výši. Mám nárok na doplatek od bývalého zaměstnavatele, kde jsem původně pracovala ? Kde a jakým způsobem o toto žádat. Děkuji za odpověď.

  • petr suk

    říká:

    Musím mít odpracované roky 5 let dozadu když mám nemoc s povolání teď nemám nárok na výplatu jilikoz nemám 5let

  • Jana

    říká:

    Mám uznanou nemoc z povolání asi dvacet let jezdím každý rok na kontroly,teď přijdu o práci.Jestli si najdu práci min placenou mám nárok na doplácejí,jestli ano kde o to zažádat.
    Děkuji za odpoved

  • Eva Dudová

    říká:

    Dobrý den, mám uznanou nemoc z povolání. V práci jsem dostala výpověď z pracovního poměru, ale ne na nemoc z povolání ale na bolavá záda, jelikož jsem nemohla vykonávat jinou možnou práci kvůli nemoci z povolání. Mám nárok v tomto případě na dorovnávání mzdy ( teď jsem vedená na úřadě práce) . Děkuji za odpověď Dudová

  • Jitka Šnajdrová

    říká:

    Dobrý den, mám dotaz . Mám přiznanou nemoc z povolani a invalidní důchod 2 stupně. Pokud budu pracovat na zkraceny pracovní úvazek , mám také nárok na doplacení mzdy i když budu tedy pracovat méně hodin ? A sčítá se plat za mzdu s rentou invalidniho důchodu, nebo se renta invalidního důchodu do toho nezapočítává
    Děkuji za odpověď

  • Miluše Zachová

    říká:

    Dobrý den mám taky problém můžu žádat o nenoc s povolání agenturu práce můj příběh je že jsem změnila zaměstnání a na vstupní prohlídce jsem musela podstoupit EMG vše bylo v pořádku tak jsem mohla nastoupit do práce po 3mesici jsem měla být přeřazená pod firmu kde jsem musela znovu podstoupit prohlídku kde mi zjistili EMG středního stupně a hned mi dali výpověď a od té doby mám problém sehnat práci i když nastoupí do nového zamastnani tak jse to opakuje a jeto i psichicky náročné pořád se obávat že zas to nevijde po doktorach nerada chodím ale jednou mám ve vypise od lékaře že mám EMG středního stupně a tím to promě končí tak prosím o radu co mám dělat předem děkuji za odpověď

  • Jiřina Kučerová

    říká:

    Dobrý den. V září letošního roku jsem nastoupila do kuchyně jako pomocná kuchařka. Od 7.rijna jsem v pracovní neschopnosti, byly mi zjištěn středně těžký a těžký syndrom karpálního tunelu. Nikdy před tím jsem problémy neměla. Tím, že jsem byla ve zkušební době, tak se mnou pracovní poměr ukončili. Myslíte že je možné po tak krátké době by se jednalo o nemoc z povolání? Děkuji za odpověď. S pozdravem Jiřina Kučerová

  • Pavel Molo

    říká:

    Dobrý den, mám uznané tři nemoce z povolání, na základě porušení bezpečnostních předpisů a zákoníku práce, kdy mi zaměstnavatel přivodil ublížení na zdraví z nedbalosti, mám přiznány invalidní důchod pro nemoc z povolání na trvalou dobu, mohu požadovat soudní cestou o zvýšení bolestného a ztížené společenské uplatnění, na základě ublížení na zdraví z nedbalosti zaměstnavatelem?

  • Renata Patkaňová

    říká:

    Pěkný den. Prosím Vás o radu.Do posudkoveho potvrzení mi závodní lékařka napsala „DLOUHODOBĚ POZBYLA Z DUVODU NEMOCI Z POVOLÁNÍ „a to z výsledků od lékaře který to vydává. Ten mi zjistil že mam kontaktni alergický ekzem na látku 3M SCOTCH WELD 2216A a látky s ním co obsahují, zakazány doživotně. Takže mi zaměstnavatel řekl že mě dá na stejnou dilnu jen s rozdilem že mi bude dávat jiné formy a směnu tak abych tam nebyla když se ta forma s lepidlem bude muset vyrobit Vim určitě že se mi ten ekzem znovu udělá .Prosim jak mám to potom řešit!!!!.Já výpověď davat nebudu(neni to mojí chybou) a budu mít teď i potom (když se mi ekzem zopakuje) na něco nárok ?HROZNĚ MOC VÁM DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ JAKOUKOLIV…

  • Michal Zona

    říká:

    Jsme neziskový Spolek na ochranu práv poškozených, nabízíme pomoc s získáním odškodnění po dopravní nehodě, pracovním úraze nebo jiné zdravotní újmě. Individuální přístup ke každému klientovi s uplatněním všech jeho zákonných nároků v maximální výši díky širokému spektru spolupracujících soudních znalců, advokátů a externích specialistu. Více na https://spolekopp.cz nebo na tel: 602 710 983.

  • Tibor Krištof

    říká:

    Dobrý den,chci se zeptat když mám nemoc z povolání mám v takovém případě nárok na stravenky po dobu nemocenské??Děkuji

    Krištof

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *