V inzerci byla vloni více než třetina aut se stočeným tachometrem

vinPodle průzkumu společnosti Cebia (oficiální výstup si můžete přečíst zde) mělo z 10 tisíc náhodně vybraných vozidel, u kterých byl v inzerátu uvedený VIN kód, 37 % stočený tachometr. Data byla sbírána průběžně po celý rok 2014 na různých inzertních portálech. Průměrně byla nabízená auta stočena o 115 tisíc kilometrů.

I další údaje uváděné ve zprávě společnosti Cebia jsou zajímavé. Přes 20 % prodávaných automobilů mělo záznam o pojistné škodě. U více než 35 % vozidel šlo dohledat záznamy o servisní historii a 196 z nich mělo záznam o totální škodě, přestože v inzerci byly nabízeny jako nehavarované. U více než 17 % vozidel byl zjištěn nepravdivý údaj o jejich stáří. Průměrně byla tato auta omlazena o 1,4 roku.

Důvěřuj ale prověřuj

V inzerátech na prodej ojetých automobilů ve většině případů VIN kód uvedený není. Jednou z prvních věcí při kontaktu s prodávajícím by tak měla být žádost o sdělení tohoto údaje. Je uveden v technickém průkazu a prodávající by neměl mít důvod jej tajit.

Díky tomuto kódu si můžete online prověřit jestli vozidlo není policií ČR evidováno jako kradené nebo počet skutečně ujetých kilometrů zjištěných a zaznamenaných na technických prohlídkách v ČR.

U ojetých automobilů dovezených ze zahraničí vám ale výše uvedené odkazy na tyto databáze budou většinou k ničemu. Údaje o ujetých kilometrech zaznamenané někde v zahraničím servisu ani hlášená odcizená vozidla mimo ČR v nich zatím nenajdete. Pokud tedy budete chtít nechat prověřit vůz v zahraničních databázích, musíte se obrátit na některou ze specializovaných firem. Připravte se ale na to, že v těchto případech to už nebude zadarmo. Protože většina podvodů při prodeji ojetin se týká právě dovezených aut, utratit nějakou tu korunu za jejich prověření se může vyplatit.

Údaj o VIN kódu uvedený v technickém průkazu musí samozřejmě souhlasit s číslem vyraženým někde v samotném autě. Více informací o tom, kde jej ve vozidle můžete najít, jak jej ověřit a na co si dát pozor, najdete v našem starším článku o kontrole základních údajů kupovaného vozu.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *