Stáčení tachometrů už není pouhý přestupek, ale trestný čin podvodu

Je tomu jen několik týdnů, co náš ministr průmyslu a obchodu oznámil, že chystá zákon, podle kterého bude přetáčení tachometrů trestným činem. Připravovaný zákon by měl začít platit příští rok. Nejvyšší soud ale rozhodl, že taková úprava vozidla je podvod – a díky tomu trestný čin – už nyní.

“Pokud se díky stočenému tachometru zvýší cena prodávaného vozu o více než pět tisíc korun, jedná se o trestný čin podvodu. Prodejci hrozí až dva roky vězení.”

Abyste někoho podvedli, musíte jej podle zákona záměrně uvést v omyl, díky čemuž mu vznikne škoda a sebe (nebo někoho jiného) tím zároveň obohatit. Všechny tyto body samozřejmě prodej auta s přetočeným tachometrem a patřičně zvýšenou cenou vždy splňoval. Po mnoha letech platnosti tohoto zákona by měl být konečně jeho výklad jasný. Rozhodnutím nejvyššího soudu by se v podobných případech měly řídit všechny soudy nižší instance, které budou v těchto kauzách rozhodovat.

ojeta autaPodle Cebie se u nás vloni prodalo okolo 40 % ojetých vozů se stočeným tachometrem. Celkový počet prodaných ojetých aut byl v roce 2013 560 tisíc. 40 % z takového čísla to už je slušný počet podvodů, díky kterým si jejich prodejci přišli na miliardy korun.

Největší riziko podvodu představují ze zahraničí dovezená auta s nejasným původem. Naopak u automobilů od soukromých prodejců, kteří jsou zároveň prvními majiteli vozidla koupeného v ČR, vám hrozí nejmenší nebezpečí. Na co si při koupi ojetého auta v souvislosti se stočeným tachometrem dát pozor se dozvíte v našem starším článku.

Pořád bude platit, že je lepší koupi takového vozidla předejít, než se následně soudit. Podvodné jednání totiž musíte dotyčnému prokázat. To půjde v mnoha případech dost těžko. Nový zákon by mohl v tomto případě pomoci stanovením odpovědnosti prodávajícího za uváděný stav tachometru nebo veřejným registrem, do kterého se bude stav zapisovat při každé návštěvě servisu.

Chystaný zákon samozřejmě svůj smysl mít může. Ale ne proto, aby nám stejně jako nejvyšší soud řekl, co všichni víme, a sice že podvod je podvod. Smysl bude mít pouze pokud dokáže na trh ojetých automobilů vnést jasná pravidla, která podvodné praktiky omezí na minimum a pro případné prohřešky stanoví razantní postihy, které budou podvodné prodejce dostatečně “motivovat”.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *