Pravidla pro převody aut se v roce 2015 změní

fabiaOd začátku příštího roku začne platit novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Obsahuje mnoho změn a řada z nich se týká i fungování registru. Pro zájemce o koupi nebo prodej ojetého automobilu je zásadní změna povinností při přepisu vozidla na nového vlastníka. Co bude od ledna 2015 jinak?

Ještě pár dní bude platit, že přepis znamená dvě samostatné návštěvy úřadu. Prodávající zajde v místě, kde je vozidlo přihlášeno a automomobil odhlásí. Kupující pak má deset dní na to, aby auto v místě svého bydliště přihlásil. Cílem nové úpravy je tento proces zjednodušit, takže od 1. ledna už bude k přepisu stačit pouze jediná společná žádost dosavadního a nového vlastníka.

Není ani nutné, aby na úřad chodili oba společně. Je možné vystavit jednomu z účastníků obchodu plnou moc k zastoupení při podání žádosti s úředně ověřeným podpisem. Celou záležitost tak může najednou vyřídit podle vzájemné domluvy buďto prodávající nebo kupující. Po podpisu kupní smlouvy máte na podání této žádosti zákonnou lhůtu deset pracovních dní.

K žádosti o převod bude nutné přiložit následující dokumenty:

  • Technický průkaz a osvědčení o registraci,
  • protokol o evidenční kontrole (od 1. 6. 2017 max. 30 dní starý),
  • zelená karta,
  • plná moc k zastoupení při podání žádosti s úředně ověřeným podpisem.

Údaje do evidence se zapisují na registru vozidel podle místa trvalého bydliště původního vlastníka. To bude znamenat komplikace pro kupujícího v případě, že si vyhlédne auto v jiném kraji. Ten si může udělat výlet přes půl republiky ve všední den, kdy mají úřady otevřeno a stihne si vše vyřídit. Nebo se může domluvit s prodejcem, který pak žádost podá sám. V takovém případě bude nutné předat mu úředně ověřenou plnou moc.

Kromě údajně jednoduššího papírování při žádostech o zápis změny vlastníka a jejich vyřizování mají tyto změny také omezit případy, kdy jsou zaregistrována odcizená vozidla nebo registrace proběhla bez vědomí majitele. Navíc díky současnému odhlášení a přihlášení odpadne období, ve kterém není vozidlo prakticky registrováno na nikoho.

Nebude už tedy možná běžná praxe při výkupu vozidel v autobazarech, kdy auta zůstávala odhlášená v tzv. “polopřevodu” až do doby, dokud je nepřihlásil jejich další majitel. Podle Asociace autobazarů může být nutnost přepsat při výkupu ojeté vozy na sebe pro řadu menších autobazarů likvidační. Zvýšenou administrativní zátěž a další s novými předpisy spojené náklady údajně neunese až 15 % prodejců ojetých aut.

U automobilů, které uvíznou v polopřevodu před nabytím účinnosti novely zákona a k 1. lednu tak nebudou mít majitele, bude platit povinnost dokončit registraci do 6 měsíců. Pokud takové auto nebude mít do konce června 2015 zapsaného nového majitele, jednoduše zanikne. To znamená trvalé vyřazení vozidla z provozu  bez možnosti jej znovu přihlásit.


Komentáře 7

  • Jan Franěk

    říká:

    Prosím o laskavé sdělení, co se rozumí „Protokolem o evidenční kontrole“ – je to snad
    STK, ověření u pojišťovny nebo něco jiného? Podle mého názoru by měly být pokyny srozumitelné i tak starému dědkovi, jako jsem já – a to nejsou i když mi mozek v osmdesáti (zaplaťpánbůh) ještě slouží.

  • Michael

    říká:

    Tyhle převody jsou pitomost prvního stupně a vymyslet je mohl jen opravdovy lempl a darmožrout, cili politik!! Jsem z Ostravy a dnes jsem si vyhledl auto ze Sokolova. I kdyz vyjedu brzo rano a dojedu na misto a i kdyz budu chtit auto zakoupit, budu muset nejdrive hledat mistni registr vozidel, nebo udelit majiteli vozidla plnou moc. Tu budu muset jet overit nekam na postu. Dale bude k prepisu potreba udelat evidencni kontrolu a zajistit nove pojisteni a vytisknout “ zelenou kartu“. Nosi snad sebou bezny clovek po kapsach tiskarnu??. Videli jste nekdy fronty na STK a na uradech???? Toto vse nejsem schopny vyridit v jediny den a to i kdyby to byl zrovna uredni den!!!!!!!
    Politici..proboha myslete alespon obcas!!!!!!

  • Karel

    říká:

    Asi jsem pitomec, ale nechápu na co máme tzv. centralní registr když přepis auta se MUSÍ provádět v místě bydliště prodávajíciho, protože „jsou tam uložené dokumenty vozidla“. Do prdele máme, nebo nemáme rok 2015.

  • Dlouhy ladislav

    říká:

    Co bude pak s vyrazenymi vozy? Kdyz se nebudou moci vratit do provozu tak budou stat zase po sidlistich?

  • ANDREI

    říká:

    VÁŽENI PANI POSLANCI STAČOLO ZRUŠIT EKO DAN A NECHAT JI PLATIT JEN U DVOZU A AUTA BY NEBILI V POLOPŘEVODU

  • JOSEF

    říká:

    převody v čr v 2015 totalni blbost kterou vymyslel jedine debil

  • PAVEL

    říká:

    VAŽENI POSLANCI,VELMI BY MNĚ ZAJIMALO PRO KOHO TADY JSTE-JESTLI VAM ZALEŽI NA VAŠICH VOLIČICH,PROTOŽE S PROMINUTIM TAKOVY BLBY ZAKON JAKO TED CO JSTE VYMYSLELI NEMĚLI ANI ZLATI KOMUNISTI,PŘEVOD AUTA V ČR.NEJDE STIHNOUT ZA JEDEN DEN,TAK BY MNE ZAJIMALO KDYŽ PAN MISTR PROHLAŠUJE ŽE SYSTEM ZJEDNODUŠIL TAK PRO KOHO-PRO NAŠE OBČANY URČITĚ NEEE,AT SY TO PAN MINISTR SKUSI AT SY UDĚLA EXKURZI PO NAŠICH DOPRAVNICH UŘADECH.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *