Při pracovním úrazu máte nárok na odškodnění. Náhradu škody platí zaměstnavatel

Bezpečnost práceŠkolením o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci si povinně projde každý zaměstnanec. Zaměstnavatel by vás měl proškolit minimálně při nástupu do zaměstnání a většinou si to potom v pravidelných intervalech zopakujete. Pokud to vaše povolání vyžaduje, musí vám také poskytnout ochranné pracovní prostředky. Zaměstnavatel je zodpovědný za škodu, která zaměstnanci kvůli pracovnímu úrazu vznikne. Snížit riziko úrazu je tak i v jeho zájmu. I přes všechna školení a používání ochranných prostředků ale k úrazu dojít může. Víte, na co máte v takovém případě nárok?

Pracovní úraz jde jednoduše definovat jako poškození zdraví vzniklé při plnění pracovních povinností nebo v přímé souvislosti s ním. V přímé souvislosti s plněním pracovních povinností je například také přestávka na jídlo, pokud ji trávíte v objektu zaměstnavatele. Pokud se tedy v takových případech poraníte, máte nárok na náhradu vzniklé škody.

Náhrada škody za pracovní úraz

Zaměstnavatel vám musí nahradit ušlou mzdu, o kterou přijdete kvůli pracovní neschopnosti způsobené úrazem. Věcnou škodu, kterou jste díky úrazu utrpěli (třeba zničený oděv). Náklady spojené s léčením úrazu. A v neposlední řadě také bolestné, případně kompenzaci za sníženou pracovní schopnost.

V pracovní neschopnosti pobírá zaměstnanec nemocenskou. Protože je tato dávka nižší než by byla vyplacená mzda, je zaměstnavatel v případě pracovního úrazu povinen tento rozdíl doplatit. Ušlou mzdou se tedy rozumí rozdíl mezi vyplacenou nemocenskoku a průměrnou mzdou zaměstnance.

U bolestného je situace trochu složitější. Výše odškodnění bude záležet na lékařském posudku a počtu bodů, které danému úrazu přiděluje nařízení vlády z roku 2015. Každému poranění je v ní přidělen určitý počet bodů a za každý bod máte nárok na 250 korun. Například povrchová poranění jsou “ohodnocena” dvěma body. Pokud si tedy při práci podřete nos máte nárok na 500 korun bolestného. Pokud vás zajímá kolik bodů mají další konkrétní úrazy, bližší informace najdete v příloze k výše uvedené vyhlášce.

Na odškodnění nemáte nárok vždy

Za určitých okolností je zaměstnavatel zcela nebo částečně zproštěn povinnosti nahradit škodu vzniklou pracovním úrazem. Pokud vlastním zaviněním porušíte povinnosti vyplývající z předpisů a pokynů, se kterými jste byli seznámeni nebo k úrazu dojde kvůli opilosti či požití jiných návykových látek, nedostanete nic. Pokud výše uvedená provinění nejsou jedinou příčinou úrazu nebo k němu došlo kvůli vaší lehkomyslnosti, musí zaměstnavatel určit míru vašeho zavinění a podle ní i část škody, kterou ponesete sami. I v takovém případě máte ale nárok minimálně na úhradu jedné třetiny vzniklé škody.


Komentáře 10

  • Dobrý den začátkem května se mi stal pracovní úraz spadl jsem ze dvou metrů přímo na záda a zlomil jsem si 12 obratel pořád jsem v pracovní neschopnosti a na kontrolu jdu v polovině října ve firmě neexistuje žádná bezpečnost práce bez jakéhokoli zajištění běžně pracujete ve výškách minimálně dva metry chtěl bych se zeptat jaké mám možnosti na odškodnění děkuji za odpověď Novotný

  • Dobrý den,měla jsem uraz 16.6.2017 jak zaměstnanec tak Koop .se k tomu nestačí jak by měla až to má soud.Bez mého vědomí a neúplných zpráv si udělali dva znal.posudky každý je jiný a protiřečí si.Byla tam operace ramene těžká a já na to dostala inval.duchod.Twd nám soud povolil abychom si našli sami znalce.Tak jsme oslovovali a každý nám sděluje že až v červnu příštího roku.Dnes mi volala advokatka ať hledám. Jsem v plném právu dělala jsem maserka chodila na kontroli když jsem šla do nového zaměstnání vždy jsem byla v poradku oni trvají na tom že to je opotřebováním.Lekari z F Plzeň už i napsali že vše je k úrazu nevypadali si ani eth.proste nic .Vim ze Koop.je špatná nechce platit.Mam teď vážně onkologicky nemocnou dceru s 2 malickymi dětmi pomáhám ji jak můžu a o peníze chci bojovat jelikož vím že jsem v právu.Prosim pomůžete mi dala bych vám kontakt na mého prav.zastupce moc by nám to pomohlo aby už jednou pro vždy Koop.Delala co má a ne ublizovala ale řádně vyplatila.muj tel.607685445 děkuji moc zdali by bylo možné mě pomocí cas běží a chtějí do 6.12.2020 vyjádření ale advokatka mi zdelila ze musíme hledat a dystakzažáda o odklad aby jsme předložili náš znal.posudek.Foto z úrazu je k dispozici,etg od PHDR.mudr Krause z Plzně též, ten byl rozhořčen že nekonalo lékaři hned že to tam museli vidět.Prosim pomozte mi s úctou Soňa Jeřábková

  • david meduna

    říká:

    DOBRY DEN OD 28.1.2019 JSEM V PRACOVNI NESCHOPNOSTI Z DUVODU PRACOVNIHO URAZU .MEL BYCH DOTAZ ZAMESTNAVATEL ME PLATI NEMOCENSKOU OD 4-14 DNE NEMOCI OD 15 DNE OSSZ.PRACOVNI URAZ MI JE PROPLACEN DO PLNE VYSE MEHO PLATU HNED OD ZACATKU PRACOVNI NESCHOPNOSTI PO CELOU DOBU TRVANI ,NEBO MI JE DODATECNE PO SKONCENI PRAC.NESCHOPNOSTI VSE VYPLACENO CO SE TYCE NAHRADY ZA ZTRATY NA VYDELKU BOLESTNE ATD.A NYNI POBIRAM POUZE BEZNOU NEMOCENSKOU NAPR.-TREBA CHRIPKA DEKUJI VAM ZA VASI ODPOVED HEZKY DEN DAVID MEDUNA

  • Michal Zona

    říká:

    Jsme neziskový Spolek na ochranu práv poškozených, nabízíme pomoc s získáním odškodnění po dopravní nehodě, pracovním úraze nebo jiné zdravotní újmě. Individuální přístup ke každému klientovi s uplatněním všech jeho zákonných nároků v maximální výši díky širokému spektru spolupracujících soudních znalců, advokátů a externích specialistu. Více na https://spolekopp.cz nebo na tel: 602 710 983.

  • VLK Daniel

    říká:

    Mám spor z pojišťovnou Kooperativa jelikož je ze zákona povinna pojistit zaměstnavatele a odmítá uznat nárok na trvalé následky navíc snížila bez odůvodnění obodování o 320 bodů dále zbytečně protahovala řízení a vše směřuje jen k soudnímu řízení.Žádám o sdělení kam a na koho se tedy obrátit jelikož na právníka nemám ale nechci ztratit nárok a odškodnění za tyto trvalé následky.
    Děkuji VLK D.

  • Petr

    říká:

    Dobrý den měl sem pracovni úraz poleptani kyselinou v oblasti chodidla (nartu)dodržel jsem veškeré prac pomůcky co jsou nutné při manypulaci marodim zhruba dva týdny zajímalo by me jestly mam nárok na odškodné a pokut ano v jake výši zhruba dekuji.

  • Dobry den.Prosim mam dotaz mela sem pracovni uraz poleptani dvou prstu i ruky.Lekar me napsal 75bodu,kolik vubec by me meli presne dat.Dekuji za odpoved

  • Olga Soukupova

    říká:

    Ano mam prave take takovou zkusenost ze tvrdi ze se ridi jinym zakonikem a ten udava 120 kc za bod.potrebovala bych vedet jak to vlastne je?

  • Marek Podeszwa

    říká:

    dobrý den , měl jsem pracovní uraz , necelé 4 měsíce jsem strávil doma na lužku a po rehabilitacích . pojištovna mi poslala nějaké peníze ale zdanily mi to . což sem i nezdá a daly mi hodnotu bodu 120 kč . a tady se dočítám že je 251,28 kč. okradly mě o cca 5500 na daních ale to mi prej vrátí příští rok. a 2600 na bodech.

  • Lucie

    říká:

    U získávání náhrady škody po pracovních úrazech je nutné vycházet z metodiky, kterou představil Nejvyšší soud 14.4.2014, podle níž by měli soudci postupovat. Metodika byla vytvořena soudci, advokáty a lékaři v reakci na Nový občanský zákoník, který od ledna 2014 stanovuje odškodnění jen obecně „dle zásad slušnosti“.

    Dle staré vyhlášky 440/2001 Sb., byla hodnota bodu byla pouze 120 korun, nyní je 1 bod zvýšen podle průměrného platu za loňský rok na 251,28 koruny.

    Každý případ je nutné posoudit zcela individuálně. Zda se jedná o dítě, mladého člověka, sportovce, lékaře atd….

    Bohužel i nadále se pojišťovny na poškozených lidech stále obohacují! A odškodné mnohonásobně krátí. Aby poškození získali adekvátní odškodnění, doporučuji obrátit se na odbornou právní pomoc. Nedílnou součástí jsou kvalitní znalecké posudky. Naše specializovaná Poradna Odškodnění Zdarma spolupracuje s lékaři-soudními znalci a právníky, kteří se specializují výhradně na dopravní nehody/pracovní úrazy.
    Pokud nejste spokojeni s vyplacenou výší škody, kontaktujte nás – přezkoumání případu a revize na naše náklady.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *