Práce ve starobním důchodu je bez omezení. Nově se slevou na dani z příjmu

V jednom ze starších článků jsem se věnoval tématice nároku na odchod do starobního důchodu. Zdaleka ne všichni lidé v důchodovém věku ale chtějí přestat pracovat. Ať už je k další práci motivuje nízká penze nebo jen chuť si prodloužit aktivní pracovní život, pracujících důchodců bylo podle údajů z první poloviny roku 2013 okolo 150 tisíc. Jejich počet navíc, i přes zvyšování hranice věku odchodu do důchodu, v posledních letech rostl.

Předně je třeba říci, že dosažení důchodového věku neznamená automaticky konec stávajícího pracovního poměru. Pokud jako zaměstnanec chcete normálně pokračovat, nikdo vás nesmí z důvodu nároku na penzi vyhodit. Ukončit pracovní poměr je možné pouze dohodou nebo ze zákonných důvodů, stejně jako u kteréhokoliv jiného zaměstnance. Od roku 2010 je možné uzavřít nový pracovní poměr v důchodu i na dobu neurčitou.

prace v duchodu

Z toho vyplývá, že pro pracující důchodce neexistují žádná zákonná omezení pro výkon práce. Ať už se jedná o řádný pracovní poměr, práce mimo pracovní poměr nebo o podnikání. Jediný bod, ve kterém se lišil přístup státu k pracujícím důchodcům, je daňová sleva při výpočtu daně z příjmů. Od roku 2013 ji nemohli důchodci uplatňovat a měli tak oproti ostatním zaměstnancům o něco nižší čistou mzdu. V červenci 2014 byla ale tato část zákona zrušena Ústavním soudem. Příjmů z roku 2013 se sice rozhodnutí netýká, ale pro rok 2014 už ji zaměstnaní důchodci uplatnit mohou. Návod na uplatnění slevy na dani z příjmu najdete na stránkách Generálního finančního ředitelství.

Jediná věc, kterou zaměstnání v důchodu ovlivní, je tak samotná výše penze. Pokud pobíráte důchod, můžete si po 360 odpracovaných kalendářních dnech požádat o jeho zvýšení. To platí v případě, že z vašeho výdělku je odváděno sociální pojištění. Za každých takto odpracovaných 360 dní máte nárok na zvýšení základu pro výpočet vyplácené penze o 0,4 %. Pokud důchod nepobíráte – ať už jste požádali o přerušení výplaty kvůli práci nebo jste jej ani pobírat nezačali – máte nárok za každých 90 odpracovaných dní na zvýšení základu pro výpočet penze o 1,5 %.

Práce v předčasném důchodu

Pro lidi, kteří se rozhodli odejít do předčasného důchodu, platí jednoduché pravidlo. Příjem člověka pobírajícího předčasný důchod nesmí přesáhnout hranici, ze které se odvádí sociální pojištění, resp. který zákládá povinnou účast na důchodovém pojištění. To vylučuje běžný pracovní poměr a nechává pouze možnost nějakého přivýdělku.

Na dohodu o provední práce si můžete momentálně vydělat do 10000 Kč/měsíc. Na dohodu o pracovní činnosti do 2500 Kč/měsíc. Přivydělat si můžete i jako osoba samostatně výdělečně činná. V roce 2014 by vaše příjmy ale neměly být vyšší než 62 261 Kč/rok. Při vyšších příjmech ztratíte na pobírání předčasného důchodu nárok.

Jako důchodci si tedy můžete shánět zaměstnání nebo alespoň přivýdělek úplně stejně jako lidé v produktivním věku. Jen v předčasném důchodu musíte počítat s výše popsanými omezeními. Začít můžete samozřejmě v naší nabídce volných pracovních míst a brigád.


Komentáře 9

  • Jirka

    říká:

    Z jiného soudku. Jako důchodce jsem byl dále pracovně činný až do doby, kdy zaměstnavatel rozhodl místo, na kterém jsem byl pro výkon práce zařazen, zrušit. Mám v tomto směru ve výpovědní době i jako důchodce nárok na půl den pracovního placeného volna v týdnu na hledání nového zaměstnání ? Osobně nevidím důbvod proč ne. Pokud se mýlím sdělte mě podle jakého předpisu nárok nemám.
    Díky

  • Standa

    říká:

    V našem státě je pokřivené odměňování pracujících a důchodců. Jen manažeři si dali evropské platy .Sleduji
    zvýšující se nenávist k pracujícím důchodcům mladými lidmi.Přitom titéž mladí jsou rádi,že jim děda s babkou
    přidají–tu na vnoučata–tu na dovolenou.Navíc si to do hrobu nevezmou !
    Sám pracuji na statku 12.hod-směny noční ,brodím se v gumákách v hnoji a rodím telata.Zaměstnavatel je rád
    ,že mne má.
    Rád přenechám svou práci mladému člověku,až o to bude stát.
    A tak mladí lidé udělejte něco —třeba aby pracující bral tolik co třeba „hajzbába“ v německu. to je 32 000,–to
    je min.mzda.
    Budoucnost patří Vám.

  • Petr

    říká:

    Myslím, že je tu diskuse o koze a vždy je to otázka úhlu pohledu, je velká skupina nezaměstnaných po 55 ti letech věku, stejně jako mladých absolventů. Nesmíte vidět jen zaměstnanecké poměry ale i živnostníky. Proč by měl být člověk diskriminiován věkem a nebo trestán za to, že chce pracovat. Osobně pokud mi bude sloužit zdraví budu podnikat i v důchodu a nechápu, proč bych neměl při tom pobírat důchod, když jsem si na něj odváděl celý život pojištění. Je spousta práce, ale to musí člověk pro to něco udělat. Osobně jsem se během své pracovní kariéry musel naučit několik jazyků a to i ve středním věku a za prací jsem leckdy cestoval i stovky KM.
    Jinak každý má svou cenu a rozhodně ani jako důchodce bych nešel pracovat za méně jen proto, že už mám důchod?
    A jestli důchodci berou práci mladým to netuším ale setkávám se v poslední době s fenomenálním pojmem – nejste starý ale jste pro nás překvalifikovaný :-) – hnus! … pracuji dnes především hlavou ale když je třeba, tak i rukama, jsem technik 55 let. Nikdy jsem nebyl kancelářská krysa a s tím učením je to pravda … učím se celý život proto, abych nebusel stát ve výkopu, ten co tam stojí, se pro to svobodně rozhodl, už když chodil za školu na základce … Jinak klobouk dolů před šikovným řemeslníkem … těch je už opravdu pomálu.

  • Otakar

    říká:

    jen ať je vyženou ze svých teplých místeček a hned uvidíte kolik jich bude dělat ani jeden nebo na manuální práci nejsou stavění a říkají že na to studovali aby nemuseli manuálně dělat ale to že berou mladým místa toto nikoho nezajímá

  • Otakar

    říká:

    přikláním se k pani Ivě proto si myslím že toto pán Petr a zřejmě ani jeho blízcí nemají takový problém že by na den měl třeba 50Kč

  • Otakar

    říká:

    Myslím si že pán Petr pracuje v kanclu

  • Otakar

    říká:

    No to je všechno hezké ale zapomináte ja jednu podstatnou a velice důležitou věc a to kolik výše zmiňovaných důchodců pracuje manuálně?to jsou ti kteří mají pohodlné křesílka potom lékaři,THP pracovníci atd.já si nedovedu představit když vstoupím do autobusu a řidič bude mít 74let nebo půjdu po ulici a uvidím pracovníka vodovodu nebo z jiného odvětví jak je ve výkopu a takoví lidé určitě v důchodu nedělají a pokud ano tak je to mizivé procento že se chtějí mit trošku líp.

  • Iva

    říká:

    je hezké co píše pán Petr ale snad má i návod jak má žít samotný důchodce který má důchod 6000 Kč myslíte,že se dá za to žít ,platit byt a léky ?

  • Petr

    říká:

    Dobrý den, je sice hezké, že v přístupu k zaměstnání nikoho nediskriminujeme. Na druhou stranu ale práce důchodců bez nějakých omezení křiví trh práce. Máme tady více než půl milionu nezaměstnaných lidí a přitom stopadesát tisíc důchodců, jak píšete, práci má. Důchodci pobírají penzi, což v reálu znamená, že už nějaký příjem mají. Mohou si tak říct zaměstnavateli o menší mzdu než člověk v produktivním věku bez příjmu, kterému by stejný výdělek nestačil k přežití. Je to fér? Nemyslím si. Ale zrušit jim slevu na dani považuje útavní soud za špatné, diskriminační a zákon zruší. Já bych pracujícím důchodcům vzal rovnou celou penzi při uzavření normálního pracovního poměru (přivýdělky formou brigád třeba na DPP ať si dělají). Klidně ať se jim pak o odpracovanou dobu navíc důchody zvýší až do nich skutečně nastoupí, ale dokud pracuješ, žádná penze. To mi přijde fér pro obě strany. Až pak můžou rozhodovat o tom, kdo dostane práci, schopnosti uchazeče a ne možnost dát nižší mzdu důchodci.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *