Povinnost uvádět údaje o energetické náročnosti nabízených nemovitostí budou mít nově i RK

Průkaz energetické náročnosti budovyOd začátku roku 2013 platí povinnost majitelů nemovitostí předat údaje o energetické náročnosti prodávané nemovitosti kupujícímu. Tyto údaje musí být uvedeny také v reklamních materiálech a inzerci (Více informací o povinnostech prodávajících najdete v našem starším článku). Doposud nebylo zcela jasné, jakým způsobem se uvedené povinnosti týkají zprostředkovatelů obchodu – realitních makléřů a kanceláří. Zákon je zatím výslovně ukládá pouze majitelům nemovitostí.

Zákon platí již skoro rok, ale ve většině případů se v nabídkách realitních kanceláří s údaji o energetické náročnosti budov nesetkáte. Nedostatečně vymezená zodpovědnost zprostředkovatele za uvádění těchto údajů, díky které za chybějící informace v inzerci nemovitostí prakticky nenese nikdo zodpovědnost, byla pravděpodobně důvodem, kvůli kterému vláda v září schválila návrh novely zákona o hospodaření energií. V této novele se povinnost uvádět tyto údaje v inzerci a reklamních materiálech výslovně ukládá i realitním kancelářím.

“Zprostředkovatel prodeje nebo pronájmu uvede klasifikační třídu ukazatele energetické náročnosti podle prováděcího právního předpisu z předané grafické části průkazu v informačních a reklamních materiálech.”

Zatím byla novela schválena pouze na jednání vlády a ještě zamíří do poslanecké sněmovny, ale dá se předpokládat, že bez problémů projde a od 1.1.2015 začne pozměněný zákon platit. To znamená, že od příštího roku reálně hrozí pokuty za nesplnění této povinnosti i realitním kancelářím. Klient, jehož nemovitost má RK v nabídce má povinnost předat zprostředkovateli grafickou část průkazu nebo jeho kopii. V případě, že tak neučiní, musí zprostředkovatel v inzerci a reklamních materiálech automaticky uvádět nejhorší energetickou třídu (G).

“Pokud zprostředkovatel prodeje nebo pronájmu neobdrží grafickou část průkazu, uvede v reklamních a informačních materiálech nejhorší klasifikační třídu.”

Dodržování povinností vyplývajících ze zákona kontroluje státní energetická inspekce. Pokuty za jejich neplnění se u fyzických osob mohou vyšplhat až ke 100.000 Kč. U právnických osob pak mohou být uděleny pokuty až 200.000 Kč.

Průkazy energetické náročnosti vám vystaví energetičtí specialisté schválení ministerstvem průmyslu a obchodu. Jejich seznam najdete na těchto stránkách. Platnost průkazu je deset let. Nově bude od roku 2015 platit povinnost pořídit si nový průkaz také po provedení změny vytápění, chlazení nebo přípravy teplé vody v budově.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *