Počet podvodů na internetu vloni vzrostl o více než 30 %

Connect Planet EarthPodle policejních statistik vzrostla počítačová kriminalita v roce 2014 oproti předešlému roku zhruba o třetinu a způsobená škoda vloni poprvé překonala hranici miliardy korun. Počítačovou kriminalitou se rozumí například útoky na počítačové sítě, rozesílání zavirovaných emailů, spamování nebo sbírání citlivých dat uživatelů internetu, jako jsou přihlašovací údaje k bankovním účtům, k účtům na poštovních serverech a sociálních sítích.

Mezi nejrozšířenější případy počítačové kriminality patří i podvody a krádeže. Lákat přímo z důvěřivých jedinců peníze nebo zboží aniž by „zájemce“ poskytl protiplnění, to je praxe, která bohužel stále funguje. Pachatelé těchto trestných činů k lovu svých obětí často používají i inzertní servery. Tématu, na jaké podvody můžete na inzertním serveru narazit nejčastěji, jsme věnovali hned několik článků. Stručné shrnutí a odkazy na toto stále aktuální čtení najdete níže.

Podvodné nabídky zboží

Většinou jde o výhodné nabídky zboží za velmi nízké ceny. Občas můžete mít štěstí a opravdu narazit na dobrý obchod. Nevhodné dárky, stěhování, tíživá finanční situace… To všechno mohou být reálné důvody, proč prodat výrazně pod cenou. Bohužel to taky mohou být pohádky, které mají zvýšit důvěryhodnost nabídky a naopak snížit vaší obezřetnost. Podvod pak může končit dodaným balíkem s úplně jiným (bezcenným) obsahem. V případě, že vyhovíte požadavku na platbu předem nebo na příspěvěk za dopravu, pak nemusí přijít vůbec nic. Co je v inzerci a komunikaci s inzerentem podezřelé, na jaké nabídky si dát pozor a jak podvodu předejít, si můžete přečíst v článku o podvodných inzerátech.

Podvodné odpovědi na inzeráty

Zájem projevený o inzerované zboží je v tomto případě bohužel pouze hraný. Ve skutečnosti se vás takový “zájemce” pouze pokusí podvést a za vaše nabízené zboží zaplatit nechce. Může požadovat odeslání zboží na základě falešných potvrzení o platbě. Může zaslat dokonce i pravé potvrzení o platbě, kterou ale následně stornoval (což už se samozřejmě nedozvíte) nebo z vás tahat citlivá osobní data. Po odeslání zboží pak budete na peníze čekat marně. Těmto praktikám jsme se více věnovali v článku o podvodných nabídkách v odpovědích na inzerci.

Podvodné nabídky práce

Největší nebezpečí a riziko podvodu představují nabídky práce nebo přivýdělků z domova. Zjednodušeně by se dalo říci, že je dobré zdaleka se vyhnout všem nabídkám, u kterých na začátku zaměstnavatel požaduje jakoukoliv formu vstupního poplatku. Můžou to být peníze za materiál, startovací balíček, registraci a podobně. Seriózní firma nikdy peníze předem požadovat nebude. Podvodné pracovní nabídky se nemusí zaměřovat čistě na vylákání peněz. Pozor si dávejte i na žádosti o zasílání kopií vašich průkazů totožnosti. Dají se lehce zneužít a vyšetřování pro spoluúčast na trestném činu může být ještě nepříjemnější než případná finanční ztráta. Více informací o podvodných nabídkách práce najdete v našem starším článku.

Většina inzerátů, které u nás najdete, je samozřejmě v pořádku a dohodnuté obchody obvykle proběhnou naprosto standardním způsobem. Internet však dokáže být vysoce anonymní prostředí, a to bohužel láká i různé nepoctivce. Ke každému obchodu, každé nabídce i poptávce, je tak lepší od začátku přistupovat opatrně. Pokud jste se u nás, nebo kdekoliv jinde, setkali i s jiným podvodným jednáním než je zmiňováno v článku, podělte se o svou zkušenost s ostatními čtenáři v komentářích.


Komentáře 3

  • paul

    říká:

    Muzete doporucit auptoczar?nebo jste meli stesti od soukr.osoby?

  • paul

    říká:

    Mate nekdo zkusenost s koupi auta prodavaneho s falesnymi doklady?Taky jsme si mysleli,ze prodej auta,ze potrebuji misto v garazi neni chytak.Auto melo vady,tak nas neudivilo,ze chteji nove.Frajer,ktery mel od pohledu vice penez nez my,se na nas obohatil.Do tydne auto nejelo a po chlapovi se slehla zem,podle policie.V Ostrave je gang,takze se kryjiJedno auto bylo prodane,dal echo 2.ten nam zavolal.Ctu inzeraty,staci sednout a jet,vhodoe pro manzelku na nakupy,tak vidim,ze prodej u lidlu stale funguje.Doufam,zetje dostaneme,tak pozor na ne

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *