Jezdíte nepřihlášeným autem? Přepis musíte dokončit do 30. června

favoritV registru vozidel je stále více než tři čtvrtě milionu automobilů, u kterých nebyla dokončena registrace. Původní vlastník je sice odhlásil, ale na nového ještě nebyla přepsána. Pokud takovým autem jezdíte, máte už jen něco málo přes dva měsíce na nápravu. Díky letošní novele zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích totiž všechna vozidla, která uvízla v tzv. polopřevodu, od 1.7.2015 oficiálně zaniknou. To znamená jejich trvalé vyřazení z provozu bez možnosti je znovu přihlásit.

Nechávat vozidlo odhlášené bez přepisu na nového majitele byla běžná praxe některých autobazarů, u kterých se přepis řešil až v okamžiku, kdy se auto podařilo prodat. V polopřevodu však také zůstávala starší auta, jejichž novým majitelům se nechtěla platit ekodaň. Její výše totiž v některých případech převyšovala samotnou kupní cenu vozu nebo ji pro kupující nepřijatelně navyšovala. Majitelům těchto aut momentálně nezbývá nic jiného než přepis dokončit a ekodaň zaplatit. V opačném případě už od začátku prázdnin nebudou smět s autem vyjet na silnici.

Od nového roku se změnila také pravidla pro převody automobilů. Odhlášení vozidla nyní probíhá současně s jeho přihlášením na nového majitele. Vyhnout se placení ekodaně nepřihlášením auta už tedy není možné. Někteří prodejci si zřejmě uvědomují, že díky tomuto ekopoplatku by byl jejich starý automobil neprodejný a tak našli jiný způsob.

“ŠKODA FELICIA 1.3,RV.1995,najeto poctivých 125 000km,koroze skoro žádná.Autorádio, 2x originál klíč.Jinak opravdu nádherný stav.Nová stk 12/2016.LZ prasklé světlo je v ceně.Přepis nepožaduji.CENA PEVNÁ!!!”

V auto inzerci se začaly objevovat nabídky, ve kterých majitelé nepožadují přepis. Vypadá to, že stará auta, která by byla díky ekodani nadále neprodejná, si nakonec k novým majitelům stejně cestu najdou.

Máte auto s nedokončenou registrací?

K ověření faktu, že je automobil skutečně přepsán na vás, stačí jednoduše pohled do technického průkazu. Stejnou práci jako vaše oči odvede i nová aplikace Ministerstva dopravy na adrese Dokonceteregistraci.cz, ve které si můžete po zadání čísla technického průkazu ověřit, zda je váš automobil řádně zaregistrován. Ovšem pozor na překlepy. Aplikace zřejmě pracuje pouze s databází nepřevedených vozidel a při zadání jakékoliv jiné hodnoty než čísla techničáku auta, které není řádně zaregistrované, vrací hlášku “Vaše vozidlo JE řádně zaregistrované”. Na chybu v zadání vás rozhodně neupozorní.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *