Nejhůře se práce hledá padesátníkům. Pomoci mohou rekvalifikace a dotovaná pracovní místa

Pracující důchodceZačátkem roku 2015 bylo podle statistik Úřadu práce bez zaměstnání přes 160 tisíc lidí nad 50 let věku. Jedná se o třetinu z celkového počtu uchazečů o zaměstnání evidovaných na ÚP. Třetinový poměr na celkovém čísle nezaměstnanosti ještě nemusí vypadat nijak tragicky. Podle statistik se ale jedná o skupinu nejvíce ohroženou dlouhodobou nezaměstnaností a nové zaměstnání se po padesátce opravdu nehledá snadno.

Příčiny tohoto stavu mohou firmy a uchazeči vidět různě. Uchazeči jako jasnou diskriminaci a upřednostňování perspektivnějšího mládí. Zaměstnavatelům naopak může vadit například očekávaná neznalost moderních technologií, cizích jazyků, menší fyzická zdatnost a schopnost přizpůsobit se. Ať už jsou příčiny jakékoliv, nejvyšší poměr dlouhodobě nezaměstnaných je v této věkové skupině holým faktem.

Vzhledem k neustále se posunujícímu věku odchodu do důchodu zbývá čerstvým padesátníkům ještě dost let aktivního pracovního života. Mají spoustu životních i pracovních zkušeností a bývají loajální. Pokud zaměstnavatele o vhodnosti zaměstnat staršího uchazeče nepřesvědčí ani tyto skutečnosti, může mu při jeho rozhodování pomoci stát.

Jak pomáhá stát?

Pro zaměstnavatele, kterým nestačí samotné kvality a zkušenosti starších zájemců o práci, vypisují krajské pobočky Úřadu práce motivační programy. Ty se liší kraj od kraje, ale většinou jde o dotace na vytvoření nebo vyhrazení pracovního místa pro dlouhodobě nezaměstnané lidi nad určitou hranici věku. Například ve Zlínském kraji zaměstnavatel dosáhne až na 18 tisíc na pokrytí mzdových nákladů po dobu devíti měsíců. V Praze to může být až 24 tisíc na místo pro uchazeče staršího padesáti let. V Olomouckém kraji momentálně podporují zaměstnávání uchazečů o práci už nad 45 let věku. Programy vypsané jednotlivými pobočkami ÚP najdete na integrovaném portálu MPSV, kde si můžete vybrat kraj, který vás konkrétně zajímá.

Aktivní by měli být i samotní uchazeči. Zvyšovat vlastní kvalifikaci mohou za pomoci programů na vzdělávání a rekvalifikace vypisovaných a hrazených přímo ÚP. Informace o nabízených programech jsou také zveřejňovány na výše odkazovaném integrovaném portálu MPSV a liší se podle krajů. Tzv. zvolenou rekvalifikaci hrazenou úřadem práce si navíc může najít každý evidovaný uchazeč sám (více informací najdete v našem starším článku). V některých krajích lze získat i příspěvek na samostatnou výdělečnou činnost pro zájemce, kteří mají odvahu zkusit se prosadit na vlastní pěst.

Pomoc státu poskytovaná prostřednictvím ÚP se může hodit. Jedná se ale jen o jednu cestu, kterou by měl člověk hledající práci vyzkoušet. Samozřejmostí je aktivní vyhledávání pracovních nabídek v inzerci nebo přímé oslovování firem, u kterých máte zájem pracovat. K zahození není ani pomoc přátel, rodiny nebo pracovních agentur. Pár tipů, kde hledat práci najdete i v našem starším článku.


Komentáře

  • Viera Halaštová

    říká:

    Prosím o pomoc sehnat práci – dotované místo od 1.11.2015. Je mi 54 let, mám středoškolské vzdělání s maturitou, bydlím ve Valašském Meziříčí.
    Děkuji. Halaštová

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *