Nárok na starobní důchod budeme mít až po 35 odpracovaných letech

Dosažením důchodového věku automatický nárok na výplatu starobní penze nevzniká. K tomu, aby vám stát začal vyplácet důchod, musíte ještě získat potřebnou dobu pojištění. Ta se v roce 2019 vyšplhala k hranici pětatřiceti let, na které zůstane. V některých případech vám ale pro přiznání důchodu stačí odpracovat méně. Do doby pojištění se navíc dají započítat i roky, ve kterých jste nepracovali. Jaké podmínky je tedy nutné splnit, aby vám vznikl nárok na výplatu starobního důchodu?

Důchodový věk

První podmínkou pro získání starobního důchodu je dosažení důchodového věku. Tato hranice se zatím neustále zvyšuje. V roce 2024 by měli získat nárok na důchod muži narození do konce listopadu roku 1960 a ženy (podle počtu vychovaných dětí) narozené od roku 1960 (žádné dítě) až po prosinec 1963 (pět a více dětí). Pro ročníky narozené v roce 1971 se hranice věku pro odchod do důchodu bez rozdílu pohlaví a počtu vychovaných dětí ustálí na 65 letech. Díky novele zákona o důchodovém pojištění platné od 1. 1. 2018 dále neporoste. Novela zrušila automatické navyšování věku odchodu do důchodu pro mladší ročníky a o případné úpravě důchodového věku bude co pět let (v každém roce končícím číslicí 4 a 9) rozhodovat vláda.  Celou tabulku s věkem odchodu do důchodu pro jednotlivé ročníky si můžete prohlédnout níže.

Tabulka odchod do důchodu

Důchodové pojištění

Druhou podmínkou je dosažení minimální doby pojištění. Ta se do roku 2019 postupně zvyšovala až na současně platných povinných 35 let. Do tohoto období se započítávají všechny roky, ve kterých ze svého výdělku odvádíte státu peníze na pojištění a také roky, ve kterých sice žádné pojištění neplatíte, ale započítávají se jako tzv. náhradní doba pojištění. Do této náhradní doby patří zejména:

  • Studium: Příprava na výkon budoucího povolání se pro důchodové účely započítává po dobu šesti let od dovršení 18 let věku. To platí pouze pro studium do roku 2010. Studium po tomto roce už mezi náhradní dobu pojištění nepatří.
  • Evidence na ÚP: Započítává se období, po které uchazeč bral podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci + období bez této podpory, maximálně však tři roky.
  • Péče o dítě mladší 4 let: Mateřská a rodičovská dovolená jsou samozřejmě brány jako náhradní doba pojištění.
  • Vojenská/civilní služba: V ČR byla zrušena povinná vojenská služba v roce 2004. Všem mužům, kteří si vojnou nebo civilkou prošli se tato doba započítává.
  • Invalidní důchod: Náhradní dobou pojištění je doba, po kterou jste pobírali invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně. Započítává se i období, kdy jste sice důchod nepobírali, ale splňovali jste podmínky nároku na něj.

Zákon počítá i s možností, že jste sice důchodového věku dosáhli, ale podmínku povinné doby pojištění nesplňujete. V takovém případě získáte nárok na starobní důchod pokud:

  • máte dobu pojištění alespoň 20 let a váš věk je o pět let vyšší než stanovený důchodový věk pro muže stejného data narození,
  • je vám minimálně 65 let a splňujete podmínky nároku na invalidní důchod,
  • jste získali alespoň 30 let doby pojištění bez náhradní doby (platí od roku 2015).

Pokud nesplníte žádnou z výše uvedených podmínek, na důchod nárok nemáte. V takovém případě nezbývá než odpracovat chybějící dobu pro uznání nároku nebo si chybějící část důchodového pojištění doplatit. Nabídky práce vhodné pro lidi vyššího věku si můžete prohlédnout i na našem serveru.


Komentáře 55

Navigace komentářů

  • Láďa

    říká:

    Zdravím všechny. Jsem asi nechápavý – ve výpisu mám výdělky od roku 1986, ač jsem ročník 1960, studium na SŠ, pak VŠ, pak vojna a od roku 1985 v zaměstnání. Kolik mám tedy odpracováno let ? A jak se možné, že se stále na Internetu objevují příklady výpočtu důchodu pro rok 2022, kde mají lidé odpracováno 44 let ?
    Děkuji za info.

  • pavel

    říká:

    ……..a našim romům se směje huba………………………………!

  • Vašek

    říká:

    Peijde mi to jako prasárna, proč musím makat do 65, když dělám od 20 let? Budu mít v 65 odpracovných 45 let!!! Zatímco jiní kuleválošové si odsedí 35 let v kanclu a důchody budou mít stejně větší. Proč nemůžu jit už po 35 odmakaných letech?

  • Miroslav

    říká:

    na vojně jsem byl 81-83 až po současnost pracuji 39 let.Jak je to stěmi 35 lety pojištěnýmí.podle tabulek bych měl jít do důchodu za 6,5roku.To budu mít odpracováno přes45let.Tak, jak to tedy je s těmi 35 lety.
    díky za odpověd

  • Miroslav

    říká:

    jsem roč.1962.pracuji i s vojnou cca od roku 1981….to je 39 let.pojištění potřebuji 35let,jak je to s mým důchodem, kyž mi to spočítali na 64 let a nějaký měsíc? to snad bude nějakých 45 let.tak jak to je?

  • kanonyr

    říká:

    Politiky volíme ale asi špatně . Každopádně jsou to naši zaměstnanci a mají pracovat pro nás, pro Čechy kteří tu žijeme a odvedli jsme hromadu dávek , jak na daních , tak soc. správě a VZP . Asi to bude tím, že mlčíme. Takový Francouz by byl už dávno v ulicích.
    V této zemi platíme celé Evropě telefonní služby, všude to mají levnější. Potraviny máme ošizené. Mohl bych pokračovat ale je to zbytečné. Politici nám tvrdí , že se vlastně máme dobře ale jestli to není tím že hlavně oni se mají dobře. Proč oni mají tak vysoké odměny? Měli by odpovídat tomu co si vyděláváme skutečně tady.
    30 let po změně směrem k demokracii jsme se mzdami zaostaly nemyslíte? Hned by se jinak vypočítává důchod.
    30 let po válce by západní Němec úplně jinde než my dnes, byl na tom lépe. Sice byla tu pro nej Marshallova pomoc. Měli vybombardované Německo .
    My tu měli jen komunisty a ti to tak rozbité a rozkradené nenechali, jak nám tvrdí. Když chci sám krást ,tak přece musím upozornit na to , že předtím se kradlo.
    Měli jsme pěkné udělané hromádky, třeba na důchod . Ale přišel šikula Klaus udělal ze všech hromad jednu a zaplatil nové silnice ale bohužel předražené a ještě nekvalitní .
    Tohle jsou takové střípky z našeho života v této , ne naší zemi.
    A ne naši protože se tady s lidmi nespolupracuje.
    Možná s mafiány ruskými , ukrajinskými, albánskými.
    Upozorňuji na to protože když nemůžete sehnat práci , tak to bude tím , že nám ji berou UKáčka.
    Uvědomte si to, je to pro nás zlo. A vězte, že oni tu kupují byty, domy. Uhnízdily se nám tu.
    A kupují to nejen ti jejich bossové ale už i ti zaměstnanci. Sám Babiš je má ve firmě Vodňanské kuře.
    A to jen proto, že my prý nechceme pracovat. Blbost!!! Chceme ale za jiné peníze !!!!
    Jezdil jsem po Evropě jako najemný -brigádní řidič busu s otevřenými oči a napnutými uši .
    Je toho daleko, daleko víc, čeho si člověk všimne a přestože nerad soudím tak už mám jasno.
    Myslím , že by nám ty zelené francouzské vesty taky slušeli!!!!
    Bohužel nejsem tip mluvícího vůdce
    Tak hezký den

  • Hana Matýsková

    říká:

    Mám 55let,mám odpracováno 38roků a 143dnů,náhradní doba pojištění činí 5132 dnů,mám čtyři děti z toho jedno nezaopatřené,chtěla bych vědět kdy mám nárok na předčasný a starobní důchod.

  • Antonín

    říká:

    V 52 letech budu mít odpracováno zmíněných 35 let. Mám tedy nárok na výplatu důchodu i pokud budu dále pracovat ?Nebo musím čekat až do 65.?

  • tommalafarina

    říká:

    Pokud zjistim, ze pro narok na starobni duchod nemam dostatecne dlouhou dobu pojisteni, muzu si chybejici dobu zpetne doplatit?

  • alena spidlikova

    říká:

    Dobrý den , počítá se doba nemocenské jako odpracovaná doba do důchodu???

  • Marie Plchová

    říká:

    Dobrý den.,Narozena 20.1.1958.Děti-2. Odchod do důchodu 61+2měsíce tudíž jsem v důchod.věku. Mám však odpracováno pouze 16-18let. /důvod péče o nemoc.děti bez potvrzení,bez příspěvku – žena v domácnosti.
    Otázka – 1) Mám nárok na nějakou podporu,když nedostávám důchod
    – 2) Musím platit zdravotní pojištění
    Děkuji za odpověd

  • Petr Gold

    říká:

    Není, až tak důležité zda budete mít důchod 8 či 13 000, ALE ZDA SI přivýděláte k důchodu!
    A zdraví Vám to dovolí !
    Např. U 12 000 Kč důchodu, který za měsíc utratíce vč. výdajů na bydlení, TAK MIN. 60 % této částky ( 8000 Kč) dáte zpět státu v podobě daně a rabatu obchodníků, prodejců !
    STÁT MÁ ZÁJEN, AŤ CO NEJVÍCE Z PŘÍJMU ZA MĚSÍC ODEVZDÁME ZPĚT STÁTU – i proto výše důchodu taková jaká je. NO TI, KTEŘÍ Z DŮCHODU DOST UŠETŘÍ, sic je jich snad 5 % s velkými důchody, ALE PRO STÁT NEVÝHODNÍ !

    TAKŽE BUĎTE PODÍLNÍKY VE FIRMÁCH, AŤ MÁTE NA DŮCHOD MAJETEK a né pár korun důchodu jako zaměstnanec !!!

  • Antonin Hnipal

    říká:

    Hahahahahaha, zadny duchod nebude! Mate si na nej sporit sami a ne si kupovat hloupa auta, zabita zvirata k obedu i veceri a jezdit na dovolenou k mori a potom chtit zit ze statnich penez! Ja tuto hranici naprosto schvaluji. Mate si na duchod nasetrit ze svych 20-50ti tisicovich platu, chamtivci. Nemuzete chtit furt neco zadarmo, tak to v prirode nefunguje…

  • invalidni duichodce

    říká:

    mam 20 lret invalidni duchod a dnes se me lekařka ptala kdy pujdu do starobniho duchodu me chyby odpracovat 5 roku takže na starobni duchod nemam narok

  • viola

    říká:

    Politici nepracuji pro nas,ale proti nam kdy to vsichni pochopite? Jsou placeni z nasich penez -meli teda pro nas makat -stavky musime obnovit nebot jejich stupidni legislativa je dobra jen pro ne -stavkovat a nenechat si to libit -nic jineho nam nezbyde

  • Romel

    říká:

    Proč stát neurčí povinou hranici odpracovaných roků například 38 roků? Pokud tuto hranici odpracuji mam nárok na důchod a mohu ihned odejít do penze.Pokud neodpracuji budu muset makat až do smrti,nebo se jít oběsit stát by ušetřil hodně peněz.Neni spravedlivé odpracovat 35 roků a pak vydělávat další peníze do systému a modlit se ,abych se vůbec dožil než se stát uráčí mě vyplácet důchod až 65 letech.

  • Ludmila

    říká:

    počítá se důchod od 15let nebo až od 18let

  • Jakub

    říká:

    No vážení ja k volbám nechodím protože sou ve vládě mafie to nejsou demokrati ti jenom kecaj kdo si je zvolil tak ať si stěžují u mafie.od roku 1989 se to zlomilo .Tí už o nás rozhodli jak ta republika bude kolonizovana zapadu jako je nemecko holansko francie itálie a další smutní co bude ještě hůř tak si toho vážme.

  • Majka

    říká:

    Prosím o informaci pro známého, studoval lékaře 6 let, dva roky na vojně a dva roky pracoval.Pote emigroval v roce cca 1980 , a teď si chce žádat o důchod.Ma nárok na starobní důchod ?
    Díky za odpověď.

  • Yessi

    říká:

    Taky na to koukám jak blázen, jestli se dožiju. Mám odpracováno 42 let, co ale nemám… děti. Prostě jsem pracovala pořád, jenže i když záda už třeba často bolí, půjdu do důchodu až za pět let. DOUFÁm, že mě aspoň neodstrčí s pár pětistovkama!!

  • Vladimír Kusyn

    říká:

    Kusyn Vladimír, podle informací musíte mít odpracována léta a ročníky 57 jdou do penze v listopadu 2020 a musí mít odpracována léta a dobré penzijní spoření, to mám ze serveru Důchody ! 35 let a 8 měsíců je ten základní důchod, čím více odpracováno a čím více naspořeno, tím samozřejmě lepší penze, ale dělal jsem v Mad’arsku pro HUYNDAY a taky jsem měl to spoření zařízeno v ČESKU ! Zkuste si sami ten odkaz Důchody.cz a uvidíte na co jste si naspořili !

  • Slama

    říká:

    Nema cenu to rozebyrat.DODUCHODU PUDU AŠ NAPADNE ČERVENI SNICH.ATA BANDA NAHORE VLADA TLUSTA.SITO SCHVALUJE JAK SEJIMTO HADI.JABYCH SCHVALOVAL COKOLIV KDYBYCH MEL PLAD…JEN 60 000TIS.MI ŽIVORIME..A PROSITSE OKAŽDOU KORUNU.JEMI 56LET MAM 25LETOD PRACOVANO PLUS 8LED NA PRACAKU.A NIKDO NECHCE ZAMESNAT STAREHO CHLAPA.

  • Josef

    říká:

    27. Eva
    Paní Evo, Vámi popsaný „problém“ spadá do druhu zpráv klamavých a, s odpuštěním, hloupých. Už z toho malého důvodu, že zdravotní pojištění je zcela jiný druh pojištění, nežli zdravotní.
    Hezký den, Josef

  • Jiřina

    říká:

    Pečovala jsem 15 let o nemocnou maminku,započítává se to také do výpočtu starobního duchodu.

  • Ivana

    říká:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli se započítává do odpracovaných let péče o osobu blízkou. Děkuji

  • Eva

    říká:

    Slyšla jsem e ten kdo dluží na zdravotním pojištění byť 1,-Kč tak mu nebude rovněž přiznán důchod!!

  • Eva

    říká:

    A přece jenom ještě něco pro ty co mi chtějí říci něco od plic uvádím sou email adresu:evasimackova1@email.cz S pozdravem od srdce Eva

  • Eva

    říká:

    A opomenula jsem,že s pracáku si musíte pro žádost o důchod uschovávat veškeré písemnosti které na pracáku dostáváte jinak se z touto dobou můžete rozloučit!!!Včetně potvrzení o rekvalifikaci na úřadu práce i výplaty z úřadu práce v ten čas rekvalifikace.!!!Jeto vše mnohem složitější a jeden nevzpomene na vše co třeba ba ani ta úřednice na důchodovém takže ptát se opakovaně je na místě !!!Tak pamatujte založit šanon a ještě dnes a začít chronologicky řadit vše od potvrzení povinné školní docházky tak docházky v učňáku třebaže nebyl dokončen.Ty co mají v průběhu života přiznán i odebrán invalidní důchod tak i to dohledat(rozhodnutí o přiznání i odebrání).Týká se to i vdovského a vdoveckého důchodu!!!Je toho asi více co jsem vše opomenula ale tak nějak v kostce víte každý co a jak pak je jen na Vás jak si to vezmete k srdci.Mnohý komu jsem poradila kolem sebe se na to doslova vyprdnul a šel prvně požádat o důchod,pak zjistil že důchod mu byl zamítnut a bylo mu doporučeno aby došel požádat o deset let později,protože důchodové zabezpečení udělá další přepočet až po této době!Možná to je mylná informace,ale mám ji od těch brečících co si nedali poradit.TAK UŽ OPRAVDU NAPOSLEDY EVA

  • Eva

    říká:

    Ještě Vám teda napíši několik rad,Každou pracovní smlouvu si uschovejte ,ukončení pracovního poměru také a nejlépe i potvrzení co jste si v daném roce vydělali a to s razítkem účtárny daného podniku.Každou pracovní smlouvu ofotit a dát do 8 dnů vaší zdravotní pojišťovně,pak se vám nemůže stát, že za vás váš zaměstnanec nebude odvádět na zdravotní pojišťovnu,na sociální a na důchodové.Když to uděláte jak radím pojišťovna si dlužnou částku vymůže od povedeného zaměstnavatele.Když si nedáte poradit pojišťovně to zaplatíte vy i když jste svou oznamovací povinnost splnili v podobě oznámení pracuji tam a tam.To je pouze vaše tvrzení které si pojišťovna nikterak neověřuje.Doporučuji každému z Vás jednou za rok napsat na zdravotní pojišťovnu o výpis přehledu placení pojištění s dotazem zda není dluh na vašem pojištění!Když ano,tak nejprv zaplatit dlužnou částku a pak požádat o odstranění tvrdosti čili prominutí penále.Musíte však znát co je běžný dluh a co je penálová částka částka.Doporučuji osobní jednání!Dále každý rok máte nárok napsat na Správu sociálního zabezpečení Praha 5 (pro celou republiku) o poslání výpisu,píše se to formou žádosti nikoliv formou dopisu!Čili žádám o zaslání přehledu…!Neopomenout trv.adresu,a hlavně kam vám to mají zaslat!.č.mobilu,rodné číslo a neopomenout dát datum a podepsat !!!Vše budete beztak potřebovat k žádosti o důchod!Ve výpisu uvidíte v kterém období vám co chybí a máte šanci si to dohledat.Podniky zanikají,ale musí mnohé nějaký čas archivovat.Na matriku si napsat o potvrzení narození vašeho dítěte.Nikoliv o rodný list!Píše se do místa narození!PLNÉ JMÉNO DÍTĚTE V DOBĚ NAROZENÍ DATUM a vaše jméno datum narození a rodné číslo.I toto potvrzení budete potřebovat k žádosti o důchod! Tak jako že jste vdova amnohé další.Stačí si udělat čas a dojít si osobně na důchodové dle vašeho bydliště nebo kamkoliv v republice když se jdete jenom pouze informovat a poradit!Až budete mít dle rad úřednice mít všechny papíry pohromadě a odpracované roky a také potvrzené na výpisu z důchodového zabezpečení na Praze 5 pak teprve můžete podat žádost o důchod na pobočce dle svého trv.bydliště!Nevím zda lze i žádat o důchod rovnou i na centrále v Praze.Chcete-li nyní zrovna v tento okamžik zjistit kolik let musíte pracovat na důchod,zadejte do vyhledávače internetu důchodová kalkulačka.Můj důchod byl vypočítáván za poslední období 10 LET před výpočtem čili 11 let před!A to mám oddělanou dobu jinak by mi nebyl počítán!Kdo pře žádostí o důchod si nezjistí kolik má odpracováno a zda má potřebnou dobu odpracovanou,může mít docela velký problém!!!Protože jestliže už oficiálně zažádáte o důchod a v Praze na centrále zjistí že vám chybí jeden jediný den pak vám důchod bude zamítnut a řeknou vám aby jste požádali znovu až vám bude stačit na důchod pouze dvacet let.To znamená o dalších deset let být déle bez důchodu a možná ještě déle.Samo že nemusíte celej život hákovat a že vám stát umožní získat důchod tím že si jej prostě doplatíte!Kolik? Inu tolik jak budete chtít mít měsíční důchod! Tyto a jiné informace dostanete na jakékoliv pobočce důchodového zabezpečení v republice.Budou to informace % a hlavně aktuální!!! Tak ač jsem v předešlém mém psaní tak nějak psala o svém trápení které předcházelo mému odchodu do důchodu,tak snad jsem někomu skutečně podala informace užitečné!!! Každopádně vychovávejme své děti,vnoučata k úctě ke stáří a k nemohoucím i k těm co nemají všech pět pohromadě(mentální postižení),proč? Protože každého z nás jednou čeká stáří,stáří které bolí,které zapomíná i blbne ba někteří z blbneme dočista.Někdo odejde na onen svět v plné síle a zdraví ba v mladosti,jiní tu žijí do sta let a více.Třebas to budete zrovna vy.Vy co čtete tento článek či rady porady co jednou bude coby kmet žít v tom lidském mraveništi.A pak se vám srdce zatetelí z každičkého projevu ohleduplnosti z pocitu že nejste tak opuštěn-ná a sám.Každé vlídné slovo,pohled je vám ve stáří k dobru a užitku a mnohdy je to mnohem více důležité nežli se dožít vysoké částky na výplatě důchodu.Vím o čem hovořím tedy píši a moc bych vám přála, aby každý kdo tohle četl byl obdařen toliko rozumem a citem,aby rovněž pochopil o čem všem vám zde povídám.Protože tu co nevidět bude Ježíšek tak tedy přeji Vám Šťedrého Ježíška a šťastný Nový rok 2018 s pozdravem od srdce Eva ve znamení lvice.

  • Eva

    říká:

    Dobrý den přeji všem kdo nyní přemýšlí co a jak jej čeká s odchodem do důchodu.Já jsem generace která tento systém poznala na své kůži coby první.To byl ale mazec,to vám tedy povím.Mladá generace řval stará bába co tu dělá,bere nám práci,nestíhá,já toho za hodinu stíhám víc než li ona.Proč sem ta kráva leze,jsem bez nálady když se v práci musím dívat na ty staré krávy.Mzda byla doslova žalostná a dnes generace o nějaký ten rok méně řve,že kdo nedělá tak nebude prostě jíst.Jenže já dělala a nemálo,živočišná výroba,rostlinka i v továrně jezdila ještěrkou od nevidím do nevidím a dnes mám 6 tisíc důchodu .Abych jej mohla mít musela jsem mít také dobu pracovní odkroucenou.A s počtem dětí ?Tak to je jako bych žádné neměla,protože jsem pracovala již od 12 měsíců věku dítěte,ona mateřská byla 6 měsíců takže ty tři roky se nepřipočítávají jak si mnohý mylně myslí.Ona každá změna bolí,i stáří bolí,ale nejvíce bolí když se naplní rčení:matka uživí a oblékne třeba 10 dětí,ale deset dětí neuživí jednu matku.Někdo může nyní podotknout co to ta stařena tady píše za kraviny,že to sem nepaří.Já jen nezapomínejte vy všichni jeden na druhého v honbě za výdělky a berme na zřetel,že když musíme odcházet do důchodu ve věku kdy nejsme vzhledově hezké tvářičky,tak nás nevyhazujte z práce protože my do té práce chodit musíme,žel pro nás má dnešní generace jen práci uklizečky,strážné a to 24 h.směny bez příplatků,protože chytráci co to vedou si na vás vezmou s pracáku.a jen jim to dojde vymění vás.A tu 24 h. směnu vám rozepíšou po 6h.na den.A dělat jinde ?Kde že? prodávat bábu telefony nenechají,ne proto že by se to eventuelně nebyla schopná naučit,ale každý se předhání kdo bude mít nejlépe omlazený kolektiv.Vím, z vás zato nemůže,ale že 75%,ale nebudete li chtít 10 let před důchodem vydělávat mrzkou mzdu budete muset s tím něco udělat.A co ? Začít být ohleduplní jeden k druhému,nekastovat lidi na mladé-staré,na hezké tváře a ošklivé.Zde by zase někdo mohl podotknout,že si raději koupíte mobil od mladého člověka protože toho ví jistě víc a je vám to příjemnější nakupovat u mladého člověka.Pak mám radu.Až vychováte vaše děti,až se postaví na své nohy,požádejte je ,aby vám zaplatili utracení u veterináře,aby jste nemusel nikdo z vás zažívat co já.Včera příkladně ve frontě hezky oblečený padesátník co ta stará ježibaba tu dělá.Proč ta stará kráva jezdí ve špičce v dopravě,inu proto že ta stará kráva třeba hlídá mladým vnoučata.Aby mladí mohli do práce.No bylo by to psaní nekonečné a kdo ví zda někdo bude číst aniž by nenadával na mou osobu proč sem lezu a co jsem tím vším chtěla říct.Přeji Vám všem opravdu notnou dávku citů,tak i velkou kliku na lidi kolem vás a hlavně ve stáří.Štědrého šéfa a pracovní podmínky kde se budete cítit jako člověk.Eva

  • Nikola

    říká:

    Ahoj, pro predstavu. Hned po skole jsem zacala pracovat, pracuji jako OSVC (nemam firmu, mam pronajate misto, kde mohu vykonavat cim jsem se vyucila) a deti kvuli zdravi nemohu mit a kalkulacka mi vypocitala, ze mam makat 50let meho zivota. Dela si ze me nekdo pr…? To je zivot na hov..!

  • Mirka

    říká:

    Dobry den,mam odpracovanych 36let a chci vědět kolik musím doplatit peněz kdyz bych chtěla do důchodu .mam ještě 12let do důchodu.děkuji

  • Mirka

    říká:

    Dobry den,mam odpracovanych 36let a zajímá mě kdyz mam dopracovane roky a chci do chodu kolik musím doplatit peněz. Dekuji

  • jaromir

    říká:

    všechny komentáře jsou marné-jde úplně o něco jiného!!
    PÁNI cítí, že nebude co rozkrásr, tak utahují šrouby!!
    Je to tak prosté. A nevěřte tomu, že přijde někdo, kdo do politiky jde kůli lidem, to je utopie a pohádka ošklivky o slepém princi. Vážení, JSME V HAJZLU!

  • zuzana

    říká:

    dobrý den, slyšela jsem, že se do odpracovaných let od jisté doby nezapočítává studium SŠ a VŠ, je to pravda? Předem děkuji za odpověď

  • Adam

    říká:

    Dobrý den, většinou reaguji pouze na komentáře u čerstvých článků. Omlouvám se, ale není bohužel v mých silách odpovídat všude. Máme u článků otevřené komentáře, ale pořád je to jen blog a články s komentáři. Nefungujeme jako poradna. Vy nemusíte mít odpracovaných 39 let. Věk na důchod už máte a stačí vám v tomto roce 33 let doby pojištění, to znamená nejen období, ve kterém jste pracovala, ale i náhradní doba pojištění. Bližší informace o vašem konkrétním případě vám ale určitě dají na ČSSZ – http://www.cssz.cz/cz.

  • Jarmila

    říká:

    Dobrý den jenom se chci zeptat jestli nám dáte i nějakou tu odpověd na dotazy? Růžičková

  • Jarmila

    říká:

    Mám 59 roků mám 2 deti a jsem od roků 2009 v ČID pracuji na poloviční uvazek ale nevím kolik roku mám odpracovaných pracovala jsem od roku 1974 neco mi už poslali z Prahy ale vůbec tomu nerozumím do mích 18 roků je tam doba neevidovaná pak tam je 39 evidovaná a 17 roku doba náhradního pojištění ale jedno vím že nemám odpracované 39 roků tak mi to prosím vysvětlete ! dekuji Jarmila

  • Klatu

    říká:

    Těmto pseudo sviním zebrat všechno a pověsit je!!!.Tento svět je tak hnusný a zvrávený ovládaný psychopaty,kabalou,ilumináty a podobnou satanskou šlechtou a jejich přisluhovačů politiků.Nežijete své životy,zmanipulovali Vás,zotročili,udělali s Vás nevědomé vystrašené loutky.Snaží se z posledních sil síly temna udělat z Kristovského lidstva úplné nevědomé tupce.Odejděte z tohohle systémů,který vás již po tisiciletí drží v zajetí a otroctví.Je to jen hraný matrix,kterým se vás snaží zotročit.Odejděte do přírody,tvořte,budujte soběstačnost,rodové statky,komunity.Vším Vás trávi jak stravou,vodou,vzducem (Chemtrails,Haarp apod.)Žijte již konečně své životy,všechno je úplně jinač než Vás učili,co vám říkali.Lidé pořád spí,ale již není čas,toto je doba transformace a změn,a je za pět minut dvanáct.Tvořte si svůj svět a svou realitu a nenechte seovládat psychopaty a ne-mocnými tohoto satanského světa,který vám tyto vymoženosti nabízí.PROBUĎTE SE!!!

  • Roman

    říká:

    Dobrý den.
    Máte pravdu,bohužel systém v dnešní době je tak nastaven a stím asi nic neuděláme.Lidé ,kteří pracovali za totality,si po převratu vytvořili zákony pro sebe.Byl to úmysl,aby mohli do předčasných důchodů.kde jim bylo ještě zpětně zaplaceno 3roky před důchodem.Naše generace ročníku 1963 to odnesla nejhůře! Po převratu nás vyhodili z práce pro nadbytečnost,takže jsme museli znova na rekvalifikaci , nebo na dálkové studium.Měli jsme malé děti a byli úplně na dlažbě.Mý rodiče si pochvalovali matka šla do důchodu v 53rokách a otec v 58 rokách a ještě jim to doplatili.Ostatní ročníky mých rodičů vyžrali vše co se dalo.Odpočatý lidi těchto ročníků chodí do práce ještě dneska,takže se nedivte ,že důchody posunuly,když mohou ještě dělat.Takže,my za ně budeme ty roky muset odpracovat a ještě zadarmo.V dnešní době berou důchody na které si ani nevidělali. Berou 4x více než kdy ve fabrice vydělali.Takže.my děláme na jejich důchody,oni se budou dožívat 100roků a my budeme na ně dělat a umírat před důchodem.V dnešní době normální lidé .švadleny ,lidé ve fabrikách berou minimální mzdu.Takže,pokud se dožíjí náhodou důchodu budou brát důchod 9-12000kč.Ročníky mladší ,kteří měly plat 2-3,500Kč v dnešní době už prožrali 5x více než za celý život vydělali a na to někde stát musí vzít peníze.Takže ,nedělejte si vůbec žádné iluze o důchodech.Žádné nebudou! Je to nastaveno tak,aby lidé umírali a nedožívali se důchodu.Stát nechce platit 30roků důchody lidem,chtějí max platit od 5-8let .Takže,neplatit státu nic ,okrádat všude ,kde se dá ,využívat kličky v zákonech a čekat až spadne klec.Musíte si vzít příklad ze státní zprávy a přerozdělování peněz pracujících lidí.Heslo v tomto státu.Kdo nekrade okrádá sám sebe.Náš milující pan prezident Zeman to řekl pěkně! Obyčejní lidé vstávají v 7hodin v pracovním týdnu.Takže,nevím co tím myslel,takže všichni lidé .kteří vstávají na 5hodinu dopráce,už nejsou lidé .

  • petr

    říká:

    Prosím vás ví někdo zda se do důchodu počítá také práce v cizině smlouvy mám

  • pavel

    říká:

    Počítá se do důchodu léta od 15 do 18 let

  • Iva

    říká:

    Když chcete do důchodu, musíte mít odpracováno min. 30let bez náhradních dob. Nikde se ale nemůžu dočíst, zda se do této doby počítá pojištění do r. 1986. Pracovala jsem od r.75 a do r. 86, je to 11 let. Byla jsem se jen informativně zeptat na důchodovém (mám jít do důchodu v dubnu r.18) a tam mi řekli, že nemám odpracované roky. Přitom jsem pracovala, což můžu doložit, ale na ioldp je nemají . Napsali mě to jako neevidovanou dobu. Když jsem se ptala jak je to možné, prý buď mě zaměstnavatel nepřihlásil, což je blbost a nebo prý, když je něco špatně čitelné, tak jim to v Praze scener nevezme. Tak kvůli tomu, že v Praze mají nekvalitní scener, tak budeme běhat s dokládáním a vysvětlováním. To jsme si mohli do šestaosmdesátého válet šunky, když se to teď nepočítá, no ne:-)? Vlastně nemohli, to by nás tenkrát zavřeli:-). Prosím, jestli někdo víte jak je to s těmi roky do 86, napište. Dějuji

  • Dana

    říká:

    Dobry den,me proste jen zajima,kdy pujdu do duchodu a kolik poslednich let se pocita do duchodu,nebo se pocitaj vsechny odpracovane roky v zivote na vymeru duchodu? To se tady nikde nemohu docist,take hodne pracuji v nemecku,to se asi do ceskeho duchodu nepocita ze?Jsem r.1973,ale proste me zajima,kdy a z ceho se mi duchod bude vypocitavat,mimochodem v nemecku prevazne pracuji na polovicni uvazky,kde odvody jsou za me statu opravdu minimalni,ne_li zadne,ale jsem normalne ogicialne prihlasena.Poradi mi prosim nekdo a odpovi mi na moje dotazy? Dekuji

  • Věra

    říká:

    Je vidět, že stanovení věkové hranice pro odchod do starobního důchodu schvalují lidé, kteří nikdy nevykonávali fyzicky náročnou práci a jsou zahleděni pouze sami do sebe. Stačí se pořádně rozhlédnout a zjistili by, že ta hranice je nesmyslná. Vezmu veřejně známou osobu – pana prezidenta Miloše Zemana, který nedávno oslavil sedmdesáté narozeniny a v zaměstnání fyzicky nepracoval. Už před třemi lety, kdy by teoreticky měl nárok na odchod do starobního důchodu na tom po zdravotní stránce nebyl nejlépe. A dovedete si představit, že by do svých 67 let mohl vykonávat práci taviče, dlaždiče, zedníka, pokrývače, kuchaře, číšníka,montéra,traktoristy a mohla bych jmenovat další a další profese. V tomto věku je možné pracovat v kanceláři, být spisovatelem, umělcem. Proč ne. Pana prezidenta si mimochodem moc vážím, ale vybrala jsem si ho jako veřejně známou osobu, kterou snad zná každý. Vyplývá mi z toho jediné. Že lidé, kteří z důvodu sešlosti tvrdou prací nebudou již třeba v padesáti pěti letech vykonávat svoji profesi (pracovních míst jako vrátný je poskrovnu), budou dostávat invalidní důchody. Nebo jim je úřední šiml nepřizná a vytvoří z nich žebráky. Někteří se domohou nějakých sociálních dávek, ze kterých nezaplatí ani nájem s inkasem, ale polykat budou muset vzduch. Na obživu nezbude. Za téměř celoživotní dřinu se budou potupně doprošovat nějaké pomoci ! Zajímalo by mě, kdo tyto příspěvky čte a jestli vůbec něčemu pomohou. Jsem dost skeptická.

  • Milan.Turkovic

    říká:

    Protože si myslí že za těch pět let co studovali mají odpracováno více než dělník za 40 let.Přitom taková hajzl bába je důležitější než oni ,když ji potřebují.Také tam odsedí spoustu roků a co za to dostane ho…vno i když je důležitější než páni kteří dělají celé roky to samé.

Navigace komentářů

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *