Na podobě nového realitního zákona se můžete podílet i vy

realitní zákonUž v roce 2011 vznikla pod Ministerstvem pro místní rozvoj pracovní skupina, která měla za úkol připravit návrh zákona o realitním podnikání. Po třech letech a výměně vlády je, zdá se, práce na zákonech regulujících podnikání realitních kanceláří stále na začátku. Plánovaná doba uvedení nových pravidel do praxe? Polovina roku 2017.

Cílem nového zákona má být větší ochrana spotřebitelů a nastavení pravidel pro výkon realitní činnosti. Podle dva roky starého průzkumu agentury STEM/MARK se při obchodování s nemovitostmi vyhne spolupráci s RK přes 40 % lidí. Jedním z hlavních důvodů je i nedůvěra v kvalitu poskytovaných služeb nebo dokonce obavy z podvodu.

Jasně nastavená pravidla pro podnikání realitních kanceláří by měla vést k vyšší kvalitě poskytovaných služeb. Měla by zamezit neetickému chování a výrazně omezit možnosti podvodů. To vše by nakonec mohlo pomoci napravit trochu pošramocenou pověst realitních makléřů a zvýšit důvěru v nabídku služeb opravdových profesionálů v oboru.

Co by měl mimo jiné nový zákon upravovat?

  • Pojištění odpovědnosti za škody,
  • registr realitních makléřů,
  • povinnost makléřů doložit odbornou způsobilost,
  • oddělené firemní účty na peníze klientů,
  • nábor nových zakázek pouze se souhlasem majitele nemovitosti…

O konečné podobě zákona můžete rozhodnout i vy. Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo dva dotazníky. Jeden je určen pro klienty realitních kanceláří a druhý pro samotné realitní makléře. Informace získané na základě odpovědí respondentů by měly být použity při tvorbě zákona. Pokud se na jeho výsledné podobě chcete podílet, můžete dotazník vyplnit. Zabere to jen pár minut. Dotazníky je možné vyplňovat do 20. 7. 2014.

Objevily se samozřejmě také názory, že celý zákon je zbytečný a ničemu nepomůže. O regulaci trhu by se mělo v ideálním případě starat konkurenční prostředí a na zbytek stačí již platné zákony. Nicméně podle výše zmiňovaných výsledků průzkumu to u nás ani po 25 letech od revoluce s realitním podnikáním moc růžově nevypadá. Jaký je váš názor na připravovaný zákon? Je zbytečný nebo naopak žádoucí? Podělte se o něj v komentářích pod článkem.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *