Zkontrolujte si skutečně najeté kilometry kupovaného vozu. Ministerstvo dopravy spustilo nové stránky

tachometrDíky loňskému rozhodnutí Nejvyššího soudu jsme se dočkali oficiálního potvrzení faktu, že stáčení tachometrů je trestným činem a není k tomu ani třeba upravovat stávající zákony. Boj s tímto mezi některými prodejci ojetin oblíbeným způsobem klamání zákazníka ale zřejmě nikdy neskončí. Ministerstvo dopravy proto spustilo online aplikaci, která umožňuje kontrolu stavu tachometru zaznamenaného při technických prohlídkách vozu. Opatření by mělo zamezit pokusům o stáčení tachometrů před prodejem vozidla.

Všichni zájemci o koupi ojetého vozu, kteří si chtějí tyto údaje ověřit, najdou webovou aplikaci ministerstva na adrese Kontrolatachometru.cz. K tomu, abyste dostali požadovaná data o stavu počítadla ujeté vzdálenosti, stačí znát VIN kód vozu. Tento údaj je uveden ve velkém technickém průkazu.

Dovezená auta zatím nenajdete

Největší riziko podvodu se vyskytuje u aut dovážených ze zahraničí. Spousta z nich má nejasný původ a samozřejmě u nich nehrozí existence záznamu z technické prohlídky na stanici technické kontroly v ČR. Vzhledem k tomu, že databáze této aplikace s daty o technických prohlídkách vozů v zahraničí nepracuje, na nějaké ověřování skutečného stavu najetých kilometrů u dovozových ojetin můžeme zatím zapomenout.

Možná bude v budoucnu existovat celoevropská databáze s těmito údaji, ke kterým se dostaneme jen na základě znalosti VIN kódu. Snaha o zavedení jednotného systému provádění technických prohlídek a evidence jejich výsledků v rámci EU se objevuje v nové směrnici z roku 2014. Členské státy mají na přijetí potřebých opatření čas do května 2017. Uvidíme, jak bude v praxi vypadat veřejný přístup k údajům o stavu dovezených aut nebo jak dlouho ve skutečnosti potrvá než se jej dočkáme.

Zatím je ale při koupi ojetých vozů stále na místě opatrnost. Nejen u dovážených vozů, ale i u těch domácích. Ostatně hláška přímo na stránkách ministerstva, že “hodnoty nemusí odrážet skutečný celkový stav ujetých kilometrů vozidla” k opatrnosti vyloženě nabádá.

Pokud se chystáte koupit ojetý vůz, prohlédněte si širokou nabídku na prodej aut od soukromých osob i autobazarů na našem serveru. Vyhlídnuté auto si nezapomeňte důkladně prověřit. Další tipy, na co si dát při koupi pozor, najdete i v našich starších článcích:

Kontrola základních údajů
Kontrola karoserie
Kontrola motoru
Kontrola právního stavu


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *