Víte, že minimální mzda může být až 37.800 Kč?

Od 1. 1. 2024 vstupuje v platnost nařízení vlády o zvýšení minimální mzdy na 18.900 Kč hrubého. Kromě institutu minimální mzdy existuje i něco jako nejnižší úroveň zaručené mzdy, o které se příliš nemluví a spousta lidí o ní nemá ani ponětí. Podstatné je, že i u zaručené mzdy dochází od ledna k navýšení, které by se v důsledku mělo týkat mnoha pracujících lidí. Co se pod pojmem nejnižší úroveň zaručené mzdy skrývá a na jakou mzdu podle tohoto nařízení mají lidé nárok?

Nejnižší úroveň zaručené mzdy znamená rozdílné minimální odměny za práci, stanovené podle konkrétní pracovní pozice. Práce jsou zařazeny do 8 skupin, které jsou odstupňovány podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti. Pro každou skupinu je stanovena jiná minimální (zaručená) mzda. Většina lidí tak má ve skutečnosti nárok na více peněz než činí minimálních 18.900,-.

Skupina pracíMin. měsíční mzdaMin. hodinová mzdaPříklady profesí
118.900,-112,50uklízečka, pomocné práce v kuchyni, dělník na montážní lince, zahradník, doručovatel/ka…
219.500,-116,10popelář, pečovatelka, údržbář, kopáč, přidavač na stavbě…
321.300,-126,80pokladní, řidič nákl. vozidla/autobusu, kominík, kadeřnice, čísník/ce…
421.800,-129,80automechanik, kuchař/ka, pokrývač, instalatér…
524.100,-143,30účetní, sociálněprávní poradenství, zdravotní sestra, učitel autoškoly…
626.600,-158,20režisér, učitel na střední škole, správa počítačových sítí…
729.400,-174,70programátor, vysokoškolský učitel, lékař…
837.800,-225,00vědecká činnost, vysoké manažerské posty…

Uvedená zaručená minimální mzda je za týdenní pracovní dobu v rozsahu 40 hodin

V tabulce je jasně vidět, že při výkonu některých profesí je najednou minimální mzda vyšší než 18.900 Kč. Uvedl jsem jen pár příkladů zaměstnání, kterých se to týká. Zjednodušeně se dá říci, že například pokladních se oficiální minimální mzda netýká vůbec. Jejich odměna by měla dělat přinejmenším 21.300,- hrubého.

Pokud jste zvědaví, jestli náhodou neberete méně peněz než na kolik máte podle tohoto nařízení nárok, můžete si zkontrolovat přílohu k nařízení vlády. Najdete v ní náplň práce podle jednotlivých skupin i konkrétní příklady pracovních pozic, které do těchto skupin patří a do tabulky se nevešly.

Je dost dobře možné, že i někteří zaměstnavatelé mají problém stanovit správně minimální mzdu svých zaměstnanců. Pokud zjistíte, že máte nárok na vyšší ohodnocení, měli byste o tom svého šéfa informovat. Uvést věci na pravou míru je i v jeho zájmu. Kontrola může přijít do jakékoliv firmy a za nesprávně placeného zaměstnance je možný finanční postih.

Vědět na jaké peníze máte nárok se samozřejmě vyplatí už před nástupem na nové místo a podpisem pracovní smlouvy. Pokud hledáte práci (nabídku volných míst si můžete prohlédnout na našich stránkách), předem budete vědět minimální výši nástupní mzdy. Při vyjednávání o výši mzdy u pohovoru byste si tedy rozhodně neměli říci o méně peněz.


Komentáře 16

  • Luboš

    říká:

    Domnívám se, a nejsem jistě sám, že naši vrcholní činitelé, řídící tento stát, by měli být za současného tristního stavu odměňováni právě touto výší mzdy, tzn. pan premiér, prezident, poslanci, senátoři, vedoucí představitelé ministerstev, hejtmani, a jim podřízení v nejbližším stupni. Není to ani diskriminační, ani nezákonné, jen zohledňující jejich pracovní nasazení, výsledky a ekonomickou efektivitu jejich činnosti a dopad na stát a občany. Přitom částka v tarifu je pro některé slušné občany, nepodílející se na devastaci tohoto státu, je nedosažitelná, i když mají mnohem vyšší úroveň schopností, erudice i znalostí a morálních kvalit.
    Pokud by se snad dotyční hájili, že jsou zákony, které by to neumožnily, není nic jednoduššího, než takové zákony zrušit, nebo pozastavit, alespoň do té doby, nežli bude státní rozpočet České republiky vyrovnaný. A současně velmi tvrdě a nekompromisně postihovat všechny rozkrádačky, defraudace, odklánění a jiné praktiky, u všech vysokých hodnostářů.
    Pokud by taková právní záležitost prošla celostátním plebiscitem (referendem) nebo by byla uzákoněna běžnou cestou, je předpoklad, že situace by se zlepšila (i co do rozhodování zmíněných dobře placených osob) přímo raketově.

  • Romana Sněhotová

    říká:

    Myslím, že ve většině případů uvedená měsíční mzda neodpovídá skutečnosti.

    • Alžběta Chmielová

      říká:

      Přesně tak. Absolutně neodpovídá. Stejně zaměstnance okrádají jak můžou. Najdou i sebemenší důvod, jak např. nedat ani odměnu nebo sebrat.

  • Radar

    říká:

    Dobrý den, dlouhou dobu se živím jako Php developer, ale v poslední době se mi podmínky spolupráce, ve firmě kde pracuji už 8 let nezdají tak výhodné, poradíte mi, kde bych mohl najít v Praze dobré uplatnění?

  • Libor Supcik

    říká:

    Za nizke nezamestnanosti je dobre minimalni mzdu pozastavit [setri se trh i naklady statu]. Smyslem tohoto byrokratickeho narizeni je ochrana pred otrockou praci. Na lokalni urovni nic prirozeneho. Otrocka prace hrozi vzdy [za kazde urovne nezamestnanosti] protoze jsou tu ti, co oficialne pracovat nemohou [treba cizinci ci lide v trestu a s psych zavislostmi] Pri male urovni nezamestnanosti [napr. 2018] bude poptavka a tim i nabidka [sance] techto cernych [otrockych] pracovniku vetsi za minimalni mzdy, nez kdyby tento institut byl prerusen… mel neco jako prazdniny = v tech regionech, kde je nezamestnanost pod 4%.

  • Sláva

    říká:

    Ať si bolševik a estébák z ANA vysere voko ! Jsem zaměstnancem vlastního s.r.o. Vykonavám funkci jednatele spoečnosti a zároveň jsem ředitelem hotelu . Když je potřeba , tak uklízim i hajzly ! mzdu za práci si určuji sám . Samozřejmě , že respektuji min.mzdu 12200 danou zákonem . Podle zaručené mzdy bych měl brát asi 50000 měsíčně ! Pane premiére , podnikateli , kapitalisto , bývalý člene STB , výhlašte znárodnění ( 25 únor se bllíží ) s já se nechám zaměstnat za tu vámi zaručenou mzdu . Apropó , to znárodnění udělejte ve středu . Nevíte proč ? 7 . 11. 1917 byla středa , 15.3.1939 , 25.2.1948 a 21.8.1968 taky . Tak to udělejte 28.2.2018 , je to středa , a na věky se zapíšete do světových dějin , vedle takových velikánů jako byl Lenin , Hitler a Gottwald . Se soudružským pozdravem , Sláva z Braníka

  • Dorotka

    říká:

    Napr v uk máme za 40hodin , 11000 týdne za nejpodradnejsi praci.
    Ach jo ČR ..

  • Anna

    říká:

    minimalni mzda to je smesne toho se drzi vetcinou agentury tohle jim vihovuje na Ostravsku si clovek nevidela vic nez 13 tisic kc a toje na 2 smence smesne .Anna

  • Jana

    říká:

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli mám nárok na vyšší plat i když se naš podnik řídí podle platových tabulek pracuji v nemocnici v kuchyni jako pom kuchařka už 24 let a můj plat je jen o něco vyšší než je minimální mzda jak je možné požádat o přidání platu děkuji Jana

  • Jiřina

    říká:

    Řešit minimální mzdu je dobrá věc to se mělo řešit už dávno ,
    říkalo se že když vstoupíme do EU budou se naše platy nejen přirovnávat k platům jiných zemí ale především že budou srovnatelné tudíž stejné v celé EU podle profesí v EU jsme řadu let ale toto co nám bylo slíbeno zůstalo jen slibem to naše věčně nenažraná vláda si pořád dokola přilepšuje o tisíce korun a platy obyčejných lidí je nezajímají proto trvalo tolik let než se začlo s tímto něco dělat oni se bojí že lid si to nenechá líbit . Chci aby se konečně začalo myslet na nás obyčejné lidi , odvádíme daně sociální a zdravotní a další co by se stalo kdybychom to nedělaly ,
    měly bychom peníze navíc která nám chybí .

  • havlicek.roman@seznam.cz

    říká:

    Pro autora:
    Drtivá většina automechaniků spadá do skupiny 3.
    Uvádíte ho jako příklad ve skupině 4, což je velmi zavádějící.

  • Dara L

    říká:

    Je přece zřejmé, že toto je „minimální zaručená mzda“….slovo „minimální“ je snad zřejmé…že jde o určitou „sociální politiku státu“…v reálu jsou platy většinou vyšší….příplatky plus např. ty nenárokové složky…i když takhle tabulka je opravdu trošku zavádějící..ohodnocení učitele, lékaře či programátora, tedy lidí VŠ vzděláním na 14-15 tisíc hrubého je opravdu směšné….

  • sibr

    říká:

    Než se začne nadávat, je dobré si uvědomit, že minimální zaručená mzda je jen část mzdy. Po připočítání všech nárokových příplatků, můžou být tato ubohá čísla daleko zajímavější i bez nenárokových odměn. Jenže kdo si to neumí spočítat, zůstane často póvlem.

  • armandito

    říká:

    Chtěla bych vidět manažera se 17 000,- tisíci hrubého měsíčně! Kam potom spadají poslanci, senátoři, jejich asistenti a sekretáři a další jejich podržtašky ? Zase „zákonná“ tabulka jen pro póvl…
    Další hnus!!!!

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *