Pozor na nebezpečné hračky

Při výběru hračky se obvykle soustředíme na to, aby byla příjemná na dotek, aby byla hezká, barevná, aby také dítě k něčemu vedla, něco nového jej naučila… Jednou z důležitých věcí je však i bezpečnost hraček pro děti.

Bezpečí hračky vymezují vyhlášky a zákony v ČR a EU. Týkají se jak fyzikálních vlastností hračky, tak obsahu nebezpečných chemických látek. Bohužel ne všichni výrobci se těmito zákony řídí a tak se v poslední době v televizi a tisku čím dál častěji objevují hračky, které jsou stahovány z prodeje, protože jsou dětem nebezpečné.

Jedná se převážně o hračky z Číny, ale také z Německa, Polska, USA apod. Pokud si říkáte, že nekupujete hračky na stáncích a tak vašemu dítěti nebezpečí nehrozí, není to tak úplně pravda. Například i zboží známého výrobce Mattel bylo stahováno z prodeje.

Jak mohou být hračky zdraví škodlivé?

Nejčastějším problémem nevhodných hraček je jejich chemické složení. Například hračky, které jsou natřeny nátěry s vysokým obsahem olova nebo ftaláty, jsou pro děti vysoce nebezpečné. Dalšími častými důvody, proč hračku nekupovat, bývají malé části hračky, které lze jednoduše oddělit a následně spolknout. Také příliš hlasité přístroje nejsou pro děti vhodné, některé dokonce překračují povolenou hranici decibel!

O jaké hračky se jedná?

Zdravotně závadné či škodlivé hračky mohou být jakékoliv. Ať už se jedná o kousátka pro nejmenší děti, jež vibrují, nebo obsahují ftaláty a tím mohou poškodit reprodukční soustavu dítěte, různé plastové zbraně, dřevěné hračky s malými kuličkami, které se mohou uvolnit, hudební nástroje, plyšové hračky, kočárky, autíčka, dokonce i truhla na hračky může být nebezpečná, když je uzavíratelná vzduchotěsně. Také pozor na veškeré magnetické kuličky – neocube, různé magnetické stavebnice apod. Při spolknutí dvou a více kuliček hrozní nebezpečné protržení střev a může dojít až ke smrti dítěte!

Co dělat s hračkou, která je zdravotně závadná?

Pokud zjistíte, že máte doma hračku, která je stahovaná z prodeje, můžete ji bez problémů vrátit prodejci a dostanete zpět své peníze. Každopádně je vhodné jednou za čas prostudovat stránky České obchodní inspekce, Ministerstva zdravotnictví, nebo jinou databázi škodlivých hraček.

Tipy na závěr

Raději si před koupí každé hračky pozorně prostudujte návod, zjistěte zemi původu a také se snažte kupovat hračky vyrobené z přírodních materiálů. Dejte přednost nelakovaným a nebarveným hračkám, nekupujte velmi levné hračky – dejte přednost kvalitě před kvantitou. Vyhýbejte se také hračkám, které jsou cítit chemickými látkami, nebo jsou silně parfémované, čímž mohou způsobovat alergie u dětí. Mějte na paměti, že označení CE negarantuje bezpečnost výrobků. Znamená pouze to, že výrobek vyhovuje evropským předpisům. Označení CE vám nedává jistotu, že konkrétní výrobek byl skutečně testován na svou kvalitu. Kupujte spíše hračky s certifikátem „Bezpečné hračky“ a „Bezpečná a kvalitní hračka“.

Není nic špatného na pořízení hračky tzv. „z druhé ruky“. Kvalitní hračky přežijí více než jedno dítě, u takové hračky máte jistotu, že se hned tak nerozbije. Mrkněte na bazar hraček v Avízu, třeba vám nějaká hezká levná hračka padne do oka…

Doporučíte kvalitní hračky?

S čím si nejraději hrají vaše děti? Dole pod článkem nám můžete napsat své negativní zkušenosti s hračkami, ale také doporučit, které kvalitní hračky mají vaše děti opravdu rády. U nás patří k nejoblíbenějším hračkám Lego. Oba synové (4 a 8 let) si dost vyhrají s Legem Duplem a také dřevěná vláčkodráha je stále v kurzu.

Michaela


Komentáře 4

  • Této závažné problematice se věnuji mnoho let. Hračky dovážím a atestace jsou u nás samozřejmostí. Jen mě mrzí, když vidím v tržnicích mnoho plyšových hraček, které o atestech nemají ani tušení. Většina rodičů nemá ani tušení co dovede udělat z lidským tělem plyšová nebo gumová hračka plná ftalátů a podobných jedů. Pár rad na toto téma jsem také shrnul na mém webu o plyšových hračkách Otto-toys v sekci: jak poznat nezávadné plyšové hračky. Děkuji za tento článek a věřím, že mnoho rodičů si dá na jedovaté hračky pozor. Pokud je možné zde je mům malý článen o závadných hračkách: http://www.plysove-hracky-eshop.cz/

  • Jirka

    říká:

    Článek mi přijde i po 2 letech velmi aktuální. Podívám si ty rizikové výrobky a budu se jim vyhýbat. děkuji.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *