Kurzarbeit: Místo propouštění státní dotace na pracovní místa

kurzarbeitOd září 2012 mohly firmy za určitých podmínek žádat o dotace na vzdělávání zaměstnanců. Program byl částečně hrazen penězi Evropské unie a dotace na zaměstnance byly vázány podmínkou na jeho další vzdělávání v období, kdy pro něj zrovna nebyla práce. Obecně byly podmínky pro získání peněz považovány za příliš složité a tento systém “kurzarbeitu po česku” za ne příliš úspěšný.

Ve své nové podobě, kterou vláda schválila na podzim loňského roku už přidělování dotací dalším vzděláváním zaměstnanců podmíněno není. Návrh tuto variantu trávení volného času zaměstnanců pouze doporučuje. Peníze mají jít přímo ze státní pokladny a program tak už není spolufinancován EU. Celkově by měl být přístup k penězům na udržení pracovních míst v době krize jednodušší.

O příspěvek budou moci zažádat zaměstnavatelé, kteří se ocitnou v situaci, kdy nejsou schopni přidělit svým zaměstnancům práci. Do té se mohou dostat díky ekonomické krizi a nově také živelným pohromám. Aby nemusel být takový pracovník propuštěn, může jej firma uvolnit z práce na dobu až půl roku. V tomto období pobírá zaměstnanec 70 % své průměrné mzdy z nichž 20 % hradí stát a 50 % zaměstnavatel. Pracovní místo zůstane zachováno, zaměstnavatel nepřijde o kvalifikovanou pracovní sílu a pro stát je to levnější než další nezaměstnaný člověk.

Žádosti o dotace se budou podávat prostřednictvím příslušného Úřadu práce, ale schvalovat je má přímo vláda. Představa, že se bude vláda na svých zasedáních zabývat takovými žádostmi je minimálně zvláštní. Při vyšším počtu žádostí s tím bude dost práce, což by pravděpodobně dost protáhlo i čekací dobu na schválení příspěvku. Zřejmě se nepočítá s příliš velkým zájmem.

Kdy bude kurzarbeit spuštěn?

Návrh byl vládou schválen už na podzim roku 2014. Původně měl platit od ledna 2015, potom na jaře letošního roku a nyní všichni doufají, že by mohl vejít v platnost v červnu. Jak rychle bude nakonec novela zákona o zaměstnanosti, do které byl zapracován, přijata, je ale zatím nejasné. Vzhledem k tomu, že v únoru procházela teprve prvním čtením se zdá, že ani červnový termín není příliš reálný.

Zajímavé je, že celou debatu o akutní potřebě “nového kurzarbeitu” vyvolaly očekávané potíže exportérů kvůli sankcím uvaleným vůči Rusku (případně naopak). Těžko říci jestli spuštění nové verze kurzarbeitu po více než roce od začátku krize nakonec ještě nějak pomůže i jim…


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *