Dotazníky o situaci na realitním trhu vyplnilo přes 2000 lidí. Podívejte se na výsledky

V rámci analýzy realitního trhu a přípravy nového zákona o realitním podnikání zjišťovalo Ministerstvo pro místní rozvoj názory lidí na stav realitního zprostředkování u nás. Prostřednictvím anket určených pro klienty realitních kanceláři i pro samotné realitní makléře mohla široká veřejnost pomoci ministerstvu definovat největší problémy na tomto trhu. Na ty by se měl následně nový zákon zaměřit.  I když má být zákon o realitním podnikání hotov až v roce 2017, respondenti k účasti na průzkumu nedostali ani celý měsíc. Na otázky i tak odpovědělo přes dva tisíce lidí. Přesněji to bylo 1052 vyplněných dotazníků pro klienty a 1232 vyplněných dotazníků pro makléře.

Obě skupiny se v podstatě shodly na tom, že situace na trhu realitního zprostředkování není dobrá a je potřeba ji regulovat právě prostřednictvím chystaného zákona.

graf1Dotazník klientů

Jak už bylo řečeno, většina lidí si myslí, že realitní podnikání potřebuje jasná, zákonem nastavená pravidla. Konkrétněji to bylo přes 81 % z dotazovaných klientů RK. Důvodem bude pravděpodobně nespokojenost s poskytovanými službami. S těmi nebylo spokojeno více než 50 % klientů. Dalším důvodem je nedůvěra v kvalitu poskytovaných služeb. 60 % z těch, kteří by služeb RK nevyužili, uvedlo, že důvodem je právě nedůvěra v poskytované služby.

Právě kvůli zvýšení důvěryhodnosti realitních makléřů by naprostá většina lidí uvítala povinné pojištění za škody způsobené makléři. Dalšími požadavky byly větší nároky na kvalifikaci pro výkon tohoto povolání nebo povinné úschovy peněz mimo účty realitních kanceláří. Celé výsledky ankety určené klientům RK si můžete prohlédnout zde.

Dotazník makléřů

graf2Ani realitní makléři si nemyslí, že situace na trhu je ideální. Za špatnou ji považuje cca 79 % z nich a více než tři čtvrtiny dotazovaných by uvítalo připravovaný zákon, který dá realitnímu podnikání jasná pravidla. Stejně jako klienti, považují samotní makléři nároky na kvalifikaci pro výkon tohoto povolání za naprosto nedostatečné. Většina z nich by uvítala i povinné pojištění realitních kanceláří proti způsobené škodě.

Všechny změny by měly vést k vyšší důvěře klientů ve služby poskytované zprostředkovateli realitních obchodů. Spolu s nízkou odbornou úrovní makléřů a nekalými praktikami některých RK jde o témata, která dotazovaní makléři označili za nejzásadnější současné problémy realitního zprostředkování. Výsledky ankety určené makléřům si můžete prohlédnout zde.

Získané informace mají být využity při tvorbě nového zákona. Vzhledem k velké shodě, která panuje mezi zprostředkovateli a veřejností u témat pojištění, odborné způsobilosti makléřů a nakládání s finančními prostředky klientů, se dá předpokládat, že právě na tyto problémy se tvůrci zákona zaměří. Co dalšího bude obsahovat a jak výrazně pomůže navrátit důvěru klientů vůči RK uvidíme až v roce 2017, kdy (snad) začne zákon platit.

Myslíte, že je zapotřebí regulovat realitní trh pomocí speciálního zákona?

Nahrávání ... Nahrávání ...

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *